Gumb išči|

Zapri iskalnik

25.02.2022 / Sporočila za javnost

Fašjenk Dobova: Tradicionalni prevzem oblasti v Brežicah

Deli na FBNatisni

Brežice – Kot je v občini Brežice običaj že 22 let, je tudi letos pred pustom oblast v občini prevzel Fašjenk Dobova oz. nova Fašjenkova županja Vesna Horvatič. Fašjenk vlada občini Brežice od petka, 25. februarja, do sobote, 5. marca, ko bo županu Občine Brežice Ivanu Molanu vrnjen občinski ključ. Dogodki programa Fašjenk Dobova bodo letos potekali, vendar v razmeram prilagojeni in okrnjeni obliki.

Program prevzema oblasti je bil letos športno obarvan, saj je Občina Brežice nosilka naziva Evropsko mesto športa 2022 #ETS2022, v času zimskih olimpijskih iger pa je gostila tudi Val 2020 s studiom pred športno dvorano pod sloganom Peking doma.  

Predstavnikoma Olimpijskega komiteja Slovenije je občinska uprava predstavila pet predlogov za nove športne olimpijske discipline. To so naslednje discipline: asfalt, asfalt, asfalt (katera ekipa hitreje in natančneje položi asfalt), kupčkanje (štafeta prenašanja vreč z denarjem brez izgub), hitrostna protipotresna gradnja (katera ekipa hitreje zgradi proti potresu varno stavbo), hitrostno žigosanje dokumentov (posamična disciplina) in zelo atraktivna disciplina, ki pa terja veliko zbranosti in odrekanja, pristno poimenovana kol'kor kapljic, tol'ko let  (v tej disciplini se posamični tekmovalci merijo, kdo bo hitreje s pomočjo papirnate slamice pretoči vinsko tekočino iz ene posode v drugo z minimalnimi izgubami). Zmagovalce so razglasili v vseh kategorijah, razen v zadnji, kjer je prišlo do prekinitve tekmovanja in diskvalifikacije. Predstavnika olimpijskega komiteja sta podelila posebne zlate medalje, narejene prav za to priložnost, in s tem zaključila prvo občinsko olimpijado.

Po predaji občinskega ključa in načrtih, ki jih je predstavila nova županja, so nastopili še koranti iz Hajdine, ki tradicionalno preganjajo zimo iz naših krajev.

 

Foto utrinki:

DSC_0601.JPGAsfaltiramo 2.JPGAsfaltiramo 3.JPGAslaltiramo 1.JPGDajmo naši.JPGGledalci.JPGHere comes the new mayor.JPGKosci.JPGKupčkanje denarja 1.JPGNavijači.JPGVarna gradnja 1.JPGVarna gradnja 2.JPGHitrostno žigosanje 1.JPGHitrostno žigosanje 2.JPGRazglasitev rezultatov.JPGPodelitev zlatih medalj 1.JPGPodelitev zlatih medalj 2.JPGNova županja.JPGPredaja ključa županji.JPGPrevzem oblasti 2022 1.JPGPrevzem oblasti 2022 2.JPGNova olimpijska disciplina bo.JPGKoranti iz Hajdine.jpgFašjenkova županja ima pogumne načrte.JPGDisciplina Kolkor kaplic tolko let 1.JPGObčina pleše.JPGOdganjanje zime.JPG