Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

07.03.2022 / Sporočila za javnost

Prvi dan v novem vrtcu Artiče

Deli na FBNatisni

Artiče, 7. marec - Župan Občine Brežice Ivan Molan in direktorica občinske uprave Patricia Čular sta obiskala otroke in zaposlene v vrtcu pri Osnovni šoli Artiče, ki so prvič preživeli dan v povsem novih prostorih. Ob tej priložnosti so se otroci predstavili s pesmicami in se županu Ivanu Molanu s predajo posebnega vrtčevskega ključa zahvalili za vso pomoč pri novem vrtcu. Kot je ob prejemu listine uporabnega dovoljenja dejala ravnateljica Vesna Bogovič, so tako otroci kot zaposleni in starši ter krajani ponosni na novo pridobitev v kraju, ki je rešila prostorsko stisko vrtca. Uradno odprtje vrtca, ki bo velik praznik za kraj, pa načrtujejo v mesecu maju.

 

Župan Ivan Molan o novem vrtcu

Ravnateljica Vesna Bogovič o počutju otrok in zaposlenih v novih prostorih

 

Kot je dejal župan Ivan Molan, ga veseli, ker je bil novi vrtec zgrajen v roku, sedaj pa občina zaključuje s pripravo dokumentacije za obnovo in širitev šole v Artičah. Pogodbena vrednost gradnje vrtca je znašala 2,3 milijona evrov, za opremo in pohištvo pa je morala občina zagotoviti še dodatnih 350.000 evrov. Ker gre za energijsko učinkovito stavbo (skupna kotlovnica za celoten šolski kompleks z ogrevanjem na geo sonde in toplotne črpalke) bo občina pridobili nepovratna sredstva EKO sklada v višini 326.000 evrov. Ob tej priložnosti se je župan zahvalil Župniji Artiče za posluh, saj je občina z njeno pomočjo pridobila dodatno zemljišče, ki je omogočilo izvedbo novega vrtca.

Izgradnja vrtca pri OŠ Artiče je 1. faza projekta gradnje nove šole Artiče. Nov vrtec v velikosti  1.194 m2 je samostojni prizidek južno od obstoječega šolskega kompleksa. Vrtec pri osnovni šoli Artiče obiskuje 105 otrok v šestih oddelkih. V občini Brežice je v vrtce vpisanih 890 otrok, kar predstavlja 80-odstotno vključenost predšolskih otrok v programe predšolske vzgoje. V vrtcih v občini (en samostojni vrtec, sedem vrtcev pri osnovnih šolah in eden pri podružnični šoli) je zaposlenih 180 oseb, kar vključuje tako vzgojitelje kot tehnično in strokovno osebje.

Župan Ivan Molan je poudaril, da stroški programov predšolske vzgoje v občini znašajo 6,2 milijona evrov letno, občina staršem pomaga s subvencijami pri plačilu stroškov v višini 3,5 milijona evrov. Od leta 2021 država krije staršem njihov delež cene vrtca za 2. ali 3. otroka. Starši vrtčevskih otrok so na podlagi dohodkov in premoženja razvrščeni v devet plačnih razredov. Maksimalno plačilo staršev v najvišjem plačnem razredu  predstavila 77-odstotkov cene programa, kar pomeni, da jim občina sofinancira doplačilo v višini 23-odstotkov, staršem v najnižjem plačnem razredu pa stroške vrtca v celoti krije občina. Starši 699 otrok, ki so vključeni v vrtce, plačuje za vrtec 43-odstotkov dejanske cene programa, kar pomeni, da jim občina krije več kot polovico cene vrtca.

Vrtec Ringaraja Artiče.JPGŽiv žav na hodniku.JPGSončki.JPGPesmica za začetek.JPGRavnateljica in direktorica občinske uprave.JPGPalčki.JPGDSC_0817.JPGDSC_0813.JPGKljuč vrtca za župana.JPG20220307_114026.jpg20220307_113456.jpg