Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

01.06.2022 / Sporočila za javnost

Župan Ivan Molan skupaj z OŠ Brežice obiskal mesto Dobřany ob 20. obletnici pobratenja

Deli na FBNatisni

Dobřany, Brežice – Župan Občine Brežice Ivan Molan se je odzval povabilu župana pobratenega Mesta Dobřany Martina Sobotke in se z delegacijo udeležil slavnostnega koncerta ter odprtja razstave ob 20. obletnici pobratenja Brežic in Dobřany. V tem obdobju je potekala tudi izmenjava učenk in učencev iz Osnovne šole Brežice, ki so skupaj z vrstniki iz Osnovne šole Dobřany sodelovali pri različnih dejavnostih in z obiski kulturnih znamenitosti spoznavali češko kulturo. Koncerta v baročni cerkvi Sv. Vita se je udeležila tudi namestnica veleposlanice Republike Slovenije v Pragi Nika Rotar, ki je zbrane goste pozdravila v imenu slovenskega veleposlaništva in spomnila na bogate kulturne povezave obeh narodov, ter čestitala ob obletnici pobratenja.

Dobrany koncert 4.JPGDobrany koncert VPRS 6.JPG

Od leve proti desni – 1. vrsta: podžupan mesta Dobřany Michal Trdlička, župan mesta Dobřany Martin Sobotka,  župan Občine Brežice Ivan Molan, namestnica veleposlanice Republike Slovenije v Pragi Nika Rotar, ravnatelj Osnovne šole Dobřany Jaroslav Šedivý, nekdanji ravnatelj Umetniške šole J. S. Bach Dobřany Petr Šefl

2. vrsta: podžupanja mesta Dobřany Jaroslava Umnerová, podžupan Občine Brežice Jure Pezdirc, nekdanji ravnatelj Glasbene šole Dragutin Križanić, ravnateljica Osnove šole Brežice Marija Lubšina Novak, ravnatelj Umetniške šole J. S. Bach Dobřany Jan Vozár

 

Na koncert sta svoje misli ob dveh desetletjih pobratenja delila tudi pobudnika pobratenja Brežic in Dobřany – nekdanji ravnatelji Glasbene šola Brežice Dragutin Križanić z ženo Elizabeto Križanić ter nekdanji ravnatelj Umetniške šole J. S. Bacha Petr Šefl.   Sodelovanje je vzklilo iz glasbe in zrastlo v sodelovanje ter izmenjavo izkušenj in znanja med glasbenima šolama, občinama, osnovnima šolama, društvi in podjetniki.

 

Zbrane sta nagovorila župan Mesta Dobřany Martin Sobotka in župan Občine Brežice Ivan Molan. Župan Martin Sobotka je poudaril izjemen pomen spoznavanja druge kulture in ljudi, pomen tkanja prijateljstva, svobode razmišljanja in razvoja vseh področij. Župan Ivan Molan se je zahvalil vsem, ki s svojim delom prispevajo k utrjevanju in ohranjanju češko-slovenske prijateljstva. Sodelovanja je izjemna priložnost za učence osnovnih in glasbenih šol, da spoznavajo češko oz. slovensko kulturo, pridobivajo nova znanja in izkušnje ter s spoznavanjem novih prijateljev širijo svoja obzorja. Ob tej priložnosti je brežiški župan podelil plaketo Občine Brežice mestu Dobřany, predstavnikoma češke osnovne šole in umetniške šole pa je izročil simbolični darili.

Predstavnikom mesta in obeh šol je ravnateljica Osnovne šole Brežice Marija Lubšina Novak, ki se je koncerta udeležila s sodelavci, predala spominske plakete ob 20. obletnici sodelovanja. Skupaj z ravnateljem Osnovne šole Dobřany Jaroslavom Šedivýjem sta spomnila na vsebinsko pester in bogat program ob izmenjavah učencev in učiteljev, ki je spodbuda za uvajanje novosti in izmenjavo dobrih praks.

Izmenjava znanja se nadaljuje

V začetku meseca junija 2022  Glasbena šola Brežice gosti ravnatelja Jana Vozárja in učitelje glasbe (profesorje flavte, mandoline, harmonike, violine, klavirja) iz Umetniške šole J. S. Bacha. Predstavili bodo izobraževalni sistem t. i. osnovnih umetniških šol na Češkem ter v času obiska poučevali učenke in učence v sklopu mojstrskih tečajev (Master Class).

 

Dobrany koncert 1.JPGDobrany koncert 2.JPGDobrany koncert 3.JPGDobrany koncert VPRS 1 4.JPG

DSC_1637.JPGDSC_1646.JPGDSC_1686.JPGDSC_1691.JPGDSC_1713.JPGDSC_1719.JPGDSC_1726.JPGDSC_1735.JPG

Dobrany koncert VPRS 11.JPG

V znamneje obletnice izobesili češko in slovensko zastavo na trgu v Dobrany.jpgDSC_1756.JPGDSC_1759.JPGDSC_1760.JPGDSC_1763.JPGDSC_1765.JPGDSC_1769.JPGrazstava na prostem ob 20. obletnici sodelovanja na trgu v mestu Dobrany.JPGDSC_1751.JPGUdeleženci slovensko češke izmenjave 2022.JPGDSC_1855.JPGlistina.jpg