Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

08.06.2022 / Sporočila za javnost

Občina Brežice - zelena in trajnostna turistična destinacija

Deli na FBNatisni

V torek, 7. junija, je v organizaciji ZPTM Brežice potekala novinarska konferenca namenjena predstavitve dosežkov in izzivov s področja upravljanja zelene turistične destinacije, prihodnosti okoljevarstvenih brežiških prireditev ter trajnostnih pridobitev ter izzivov, ki jih prinaša naziv Slovenia Green destination Platinum, ki ga je pridobila Destinacija Čatež in Brežice.

Dosežki in izzivi s področja upravljanja zelene destinacije 3.jpg

Kot je izpostavil župan Občine Brežice Ivan Molan je podoba zelene in trajnostno usmerjene občine oz. destinacije naš največji kapital. »Najpomembneje je, da je naše okolje prijazno do naših občanov, saj je to okolje, v katerem živimo. Takšno okolje je prijazno za goste in tako vplivamo tudi na kvalitetno ponudbo destinacije.« Župan je kot pomembno izpostavil tudi izobraževanje in ozaveščanje občanov, s tem pa ustvarjanje pogojev za gibanje in rekreacijo. Investicije se namenjajo za izgradnjo novih kolesarskih stez, ki se maksimalno gradijo. Veliko pa se dela tudi na sprehajalnih poteh.

Številke v turizmu

V.d. direktorice ZPTM Brežice Katja Čanžar je predstavila brežiški turizem v številkah. Turistične storitve so pomemben steber brežiškega gospodarstva. V letu 2021 je bilo v občini Brežice 528.969 prenočitev, kar jo je po analizi turističnega prometa uvrščalo na 7. mesto lestvice slovenskih občin. Beležimo torej dobro post pandemično okrevanje, saj je destinacija v lanskem letu beležila 125.903 prenočitev več kot leta 2020 (403.066), a še vedno 20% manj kot turistično rekordnega leta 2019.

Iz portala Turistične takse je razvidno, da je bila v letu 2021 povprečna doba bivanja v destinaciji 3,4 dni, kar je 12% nad nacionalnim povprečjem, ter finančni podatek, da je število nočitev leta 2021 za občino Brežice pomenilo 662.431 EUR proračunskih sredstev iz naslova turistične takse, ki se namensko porabijo.

Sicer je epidemija več kot obrnila razmerje domačih in tujih gostov. Pred epidemijo je bilo v destinaciji približno 60% tujih gostov, v sezoni 2021 zgolj 23%. Glede na državo prihoda tujih gostov je bilo v letu 2021 v destinaciji še vedno največ Nizozemcev, sledijo Hrvati in Poljaki.

Vplivi pandemije Covid – 19 na povpraševanje po trajnostnih oblikah turizma

Pandemija je spremenila navade družin in posameznikov. Postali smo bolj pozorni na svoje lokalno okolje, spremenili smo prehranjevalne navade in med šolo ter delom od doma bolj skrbno razporejali čas. Spremenjene navade so povzročile spremembe tudi na strani povpraševanja in ponudbe v turizmu. Trendi povpraševanja v smeri individualnega, ne masovnega, butičnega, pa tudi odgovornega in zelenega turizma so v času krize postali še bolj izraziti. Bolj kot kadarkoli prej je za turiste pomembna varnost, na pomenu močno pridobiva trajnost. Prav to pa pomeni novo priložnost za dodatno krepitev naše destinacije kot varne, trajnostne in odgovorne destinacije, kar smo v Brežicah kronali s titulo Green destination Platinum.

Ocena Komisije: Destinacija Čatež & Brežice je druga destinacija v Sloveniji (prva je bil Bohinj), ki ji je s strateškim pristopom k razvoju turizma uspelo pridobiti platinast znak Slovenia Green Destination. V destinaciji posebej izstopa tesno sodelovanje javnega Zavoda za podjetništvo, mladino in turizem Brežice s Fakulteto za turizem Univerze v Mariboru, ki nudi strokovno znanje in pristop pri pripravi ključnih razvojnih in trajnostnih dokumentov, kot so strategija razvoja turizma, strategija merjenja in nižanja ogljičnega odtisa, krizni načrt za turizem, analiza vpliva podnebnih sprememb, izvedba anket med ključnimi deležniki z upoštevanjem velikosti in strukture vzorca ipd.

V Brežice se vrača največja, najbolj pestra, programsko najbolj bogata in trajnostno obarvana Mestna promenada

Anja Avšič, vodja CPT in prireditve, je pojasnila, da bo letošnja Mestna promenada, ki je že 8. po vrsti, potekala  od 15. do 31. julija, zvrstilo pa se bo več kot 25 različnih dogodkov.  V čast imenu, ki ga Brežice nosijo: Evropsko mesto športa 2022, bo letos tudi pravi športni spektakel skupine Dunking Devils in otvoritev razstave na temo športa v občini Brežice.

Razložila je, da bo prireditev letos trajnostno obarvana, kar sovpada z zavezo, ki smo jo v Brežicah podpisali že leta 2018. »Zavezo, s katero so se Brežice takrat pridružile vodilnim slovenskim destinacijam, ki uresničujejo in spodbujajo trajnostni turizem. Letos bomo tako na Mestni promenadi prvič izločili plastiko za enkratno uporabo. Testno bomo torej pili iz kozarcev, ki so narejeni iz reciklirane plastike in so za večkratno uporabo. Prav tako bodo vsi ponudniki zavezani k uporabi embalaže, prijazne okolju.«

K trajnostnim pobudam prireditev so se pridružili tudi v JP Komunala Brežice, d.o.o. Direktorica Jadranka Novoselc je poudarila pomembnost povezovanja lokalnega okolja ter to, da je skrb za okolje za JP Komunala Brežice poglavitna naloga, česar se zelo zavedajo. Z različnimi projekti so na šolah prisotni že dobrih 8 let, ker so mnenja, da je treba začeti pri otrocih, ki so zelo dovzetni. Podjetje že izvaja in tudi načrtuje številne ozaveščevalne projekte. Veseli nas, da bodo s številnimi »prireditvenimi koši za ločevanje odpadkov« in informatorji, ki bodo izobraževali udeležence, letos sodelovali tudi na Mestni promenadi.

Kot je zaključila Katja Čanžar,  bomo torej popandemično turistično ponudbo destinacije v Brežicah gradili okolju prijazno, zeleno, polno doživetij in personalizirano  in v praksi sledi nacionalni strategiji za »zeleno, butično Slovenijo, z manjšim odtisom in večjo vrednostjo za vse«.

DSC_1940.JPGDSC_1942.JPGDSC_1954.JPGDSC_1941.JPGDSC_1951.JPGDSC_1956.JPGDSC_1957.JPGDosežki in izzivi s področja upravljanja zelene destinacije 1.jpgDosežki in izzivi s področja upravljanja zelene destinacije 4.jpg