Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

22.03.2022 / Hidravlične izboljšave

22.3. - SVETOVNI DAN VODA

Deli na FBNatisni

Voda, najosnovnejša dobrina in osnova življenja, nam je kot razpoložljiva pitna voda na razpolago le kot 0,5 % vse vode na Zemlji.

Svetovni dan voda obeležujemo na podlagi pobude, nastale v letu 1992 na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem Riu de Janeiru, prvič pa smo ga v svetovnem merilu s sklepom Generalne skupščine OZN obeležili leto dni pozneje, v letu 1993. Svetovni dan voda vedno nudi priložnost za premislek o različnih aktualnih temah, povezanih z vodo, saj je le-ta pomembna naravna dobrina in gospodarjenje z njenimi zalogami mora biti trajnostno naravnano. Z vodo moramo ravnati tako, da bo še naprej čista, zdrava in vsem dostopna. Zelo pomembni so vodni viri in naša naloga je, da jih ne onesnažujemo, porabo vode pa usklajujemo z naravno obnovljivostjo.

Voda, najosnovnejša dobrina in osnova življenja, nam je kot razpoložljiva pitna voda na razpolago le kot 0,5 % vse vode na Zemlji. Gospodinjstva so majhni porabniki vode, vendar rast prebivalstva in potratna raba vode že presegata učinke tehnologij varčne rabe vode. Onesnaževanje voda presega njene samočistilne sposobnosti. Kazalnik »razpoložljivi sladkovodni viri na prebivalca« kaže, da smo imeli teh virov v Sloveniji v letu 2011 11.280 kubičnih metrov na prebivalca, vendar je bila ta količina za 35 % manjša kot v prejšnjem letu.

Zato so tovrstni projekti, kot so »Hidravlične izboljšave vodovodnih sistemov v občini Brežice in Bistrica ob Sotli« sila pomembni, saj se bo z njim 20.150 prebivalcem obeh občin (1.205 prebivalcev v občini Bistrica ob Sotli in 18.945 prebivalcev v občini Brežice), zagotovilo boljšo pitno vodo, nemoteno oskrbo s pitno vodo, ustrezno javno infrastrukturo za oskrbo s pitno vodo, rezervne vodne količine, optimizacijo delovanja celotnega sistema in izboljšanje pretočnih in tlačnih razmer ter zmanjšanje vodnih izgub.

Naložba v vašo prihodnost.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

svetovni-dan-voda