Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

19.08.2022 / Zanimivo

COVID-19: NIJZ pripravil priporočila za organizacijo prireditev in dogodkov

Deli na FBNatisni

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili priporočila za preprečevanje prenosa in širjenja okužb z novim koronavirusom na prireditvah dogodkih. Priporočila gre upoštevati tudi za športne prireditve in dogodke.

Priporočila NIJZ za organizacijo prireditev in dogodkov

Priporočila, ki so jih na NIJZ-ju objavili na spletni strani https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_organizatorjem_prireditev_za_preprecevanje_sirjenja_okuzbe_z_virusom_sars-cov-2_14082022_final.pdf, so razdeljena na dva scenarija.

Pomembno je poudariti, da smo že v situaciji ki jo naslavljajo priporočila po scenariju 1: v trenutni epidemiološki situaciji prevladuje različica SARS-CoV-2, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje.

Priporočila NIJZ za obvladovanje širjenja okužb s SARS-CoV-2 v trenutni situaciji ne posegajo pomembno v vsakdanje življenje večine posameznikov, z njihovim izvajanjem pa lahko vsak zaščiti svoje zdravje in zdravje bližnjih. NIJZ poziva k upoštevanju splošnih, že dobro poznanih priporočil, kot so vzdrževanje medosebne razdaljepravilno umivanje rokrazkuževanje rokizogibanje dotikanju obraza (oči, nosu in ust)higiena kihanja in kašlja ter učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov.