Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

27.10.2022 / Sporočila za javnost

Kolesarska povezava Brežice – Dobova uradno odprta

Deli na FBNatisni
Galerija

S prvo uradno vožnjo pod pisanimi slavoloki iz balonov so kolesarsko stezo predali namenu učenci iz OŠ Brežice iz smeri Brežic proti Mostecu in učenci iz OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova iz smeri Dobova proti Brežicam. Podporo projektu pa so izkazali tudi učenke in učenci iz OŠ Globoko, ki so na slavnostno otvoritev prikolesarili iz Globokega in preizkusili novo kolesarsko povezavo Kolesarska steza v dolžini 4,6 km ob državni cesti R2-420 Brežice-Dobova omogoča hitro in predvsem varno kolesarsko povezavo med Brežicami in Dobovo.

V občini smo s pomočjo evropskih sredstev pridobili sodobno kolesarsko povezavo. Izgradnja kolesarske povezave je del Izgradnja kolesarskih povezav in ureditev ceste R2-420/1335 Brežice – Dobova, ki poteka v sodelovanju z Direkcijo RS za infrastrukturo. Celoten projekt je ocenjen na 8 mio EUR (zajema stroške gradnje, nadzora, projektne dokumentacije, arheoloških raziskav, pridobitev zemljišč), od tega 65,3 % zagotavlja DRSI in 34,7 % občina.

Vrednost pogodbenih del za izgradnjo kolesarske povezave ob R2-420 Brežice – Dobova znaša 2.137.629,69 evrov, izvajalec del je s podjetje CGP d.d..

Dobova kolesari 1

Občina Brežice pa je projekt Kolesarska povezava ob R2-420 Brežice – Dobova prijavila za neposredno potrditev operacije Kolesarska povezava ob R2-420 Brežice – Dobova; Dogovor za razvoj regij – 2. povabilo, PN 4.4. Gradnja regionalnih kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti. Občina je bila s prijavo uspešna in je za projekt v vrednosti 2,86 mio EUR pridobila sredstva v višini 1,8 mio EUR od EU (Evropski sklad za regionalni razvoj). Sredstva iz naslova nacionalnega javnega prispevka iz državnega proračuna pa znašajo 0,45 mio EUR. Preostala sredstva zagotavlja občina.

Površine za kolesarje so ločene od motornega prometa, v večjem delu po kolesarski poti, znotraj naselja so kolesarju vodeni po kolesarskih pasovih na vozišču. Kolesarske poti so izvedene ločeno v širini vozišča 3,5 m ter v skupni dolžini 4,6 km.

Vzporedne ureditve, ki potekajo ob gradnji kolesarske povezave, so v večjem dela namenjena večji prometni varnosti: izgradnja pločnika v širini 1,7 m v naselju Mostec po levi strani v dolžini 450m; zaradi vodenja kolesarjev na vozišču skozi Mostec je pred naseljem Mostec sredinski otok s prehodom skozi vozišče (prav tako za priključkom Mostec-vas,), novogradnja brvi čez Gabernico (potok Bučlen) na Mostecu, preko mostu čez Gabernico (potok Negot) pri Dobovi rekonstrukcija mostu s konzolno dograditvijo iz jeklene konstrukcije v skupni širini 2,5 m zaradi umestitve kolesarske steze, ki se vodi po vozišču; v priključku za Obrtno cono Dobova je predviden nov prehod čez cesto za kolesarje z umestitvijo dodatnega pasa za levo zavijanje in ločilnim prometnim otokom (z namenom varnega prečkanja ceste);obstoječe avtobusne postaje so postavljene izven območja vozišča; pred Dobovo, v križišču odcepa za Mihalovec in za železniško postajo, se izvede križišče v dvignjenem platoju z umestitvijo prehodov za pešce in kolesarje; zaščita vseh tangiranih vodov ter ureditev odvodnjavanja na celotni trasi, prestavitev obstoječe javne razsvetljave oz. dograditev nove v območju križanj in v naseljih.

Oš Brežice

Občina Brežice z gradnjo kolesarskih stez sledi usmeritvi Evropske unije, ki ima za cilj nizkoogljično družbo.  Projekt oz. operacija KOLESARSKA POVEZAVA OB R2-420 BREŽICE – DOBOVA se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostne osi 4 »trajnostna raba in proizvodnja energije ter pametna omrežja«, prednostne naložbe 4.4 »spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti za urbana območja, vključno s spodbujanjem trajnostne multimodalne urbane mobilnosti in ustreznimi omilitvenimi prilagoditvenimi ukrepi«, specifičnega cilja 4.4.1 »Razvoj urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih« državne ceste, ki se lahko izvajajo samostojno in ne posegajo v kolesarsko povezavo.

Obsežen in zahteven projekt je zahteval veliko sodelovanja in usklajevanja, da je prišlo do njegove uresničitve, je ob otvoritvi poudaril župan Ivan Molan. Povedal je tudi, da je bil projekt zasnovan že leta 2015 in od takrat je bilo potrebnih veliko aktivnosti, da je prišlo do njegove realizacije. Spomnil je, da so pred sedmimi leti v času migrantske krize po tej cesti vozili kamioni, avtobusi in celo oklepniki, ki so jo še dodatno uničili. Takrat je država obljubila, da jo bo sanirala, zato so že leta 2015 začeli z načrtovanjem kolesarske povezave, prav tako so sklenili dogovor z DRSI, da bodo sočasno urejali državno cesto. Letos je torej prišlo do realizacije, pri čemer je rok za dokončanje obnove državne ceste leto 2024. Župan je še izpostavil, da so morali od leta 2015 do začetka izvajanja del vse sprojektirati, z nakupom ali služnostjo pridobiti zemljišča, pri čemer se je zahvalil vsem, ki so to omogočili, saj je bilo po njegovem veliko različnih dogovorov in usklajevanj – dogovoriti so se morali z več kot sto lastniki. Kasneje je bilo treba izpeljati še vse javne razpise in izbrati izvajalce del. Vsem se je zahvalil za potrpežljivost, saj je bilo občasno tudi nekaj jeze zaradi zapor. Omenil je, da trenutno v Trnju projektirajo še odvodnjavanje in del pločnika, uskladiti je treba tudi še prehode za pešce. Ob koncu je zaželel, da bi bilo na tej »kolesarki« vedno tako živahno kot na dan otvoritve in bi resnično povezovala mesto z manjšimi kraji. Po njegovih besedah bodo s to in še drugimi kolesarskimi povezavami, ki so trenutno v gradnji ali jih še načrtujejo (ob tem je omenil kolesarsko povezavo in obnovo ceste od Dobove do Rigonc, kar želijo izvesti v prihodnosti), največ naredili za trajnostno mobilnost, brezogljično družbo in zeleni prehod, ki so zelo pomembni tudi v povezavi s turizmom.

Kolesarska steza poteka mimo cerkvice svetega Fabjana in Boštjana na Mostecu, za katero skrbi Župnija Dobova. Domači župnik Matej Užmah je blagoslovil novo kolesarsko povezavo, učenke OŠ. Dr. Jožeta Toporišiča Dobova, Tina Slovenc iz 6. A razreda in Nina Zupančič iz 8. A, pa sta se predstavili z recitacijama na temo prometa. Z glasbo so dogodek otvorili učenci in učitelji trobilnega kvinteta GŠ Brežice, za mize polne domačih dobrot pa so poskrbele članice TD Dobova in člani Brodarskega društva Mostec.