Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

05.04.2023 / Sporočila za javnost

Konstituirana je Komisija za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Brežice

Deli na FBNatisni

Eno izmed delovnih teles Občinskega sveta je tudi Komisija za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Brežice, ki je ustanovljena na podlagi 7. člena Zakona o romski skupnosti (Uradni list RS, št. 33/07) in na podlagi 99. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 100/21).

Komisija za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Brežice ima osem (8) članov, od katerih je en član predstavnik KS Cerklje ob Krki, štirje člani predstavniki občinskega sveta, ki so tudi člani občinskega sveta, en predstavnik občinske uprave ter dva predstavnika romske skupnosti.

Komisija se je dne 30. marca 2023 sestala in konstituirala. Uvodoma je člane komisije pozdravil župan Ivan Molan, ki je predstavil aktualno stanje v občini ter poudaril pomen sodelovanja ter nakazal možne rešitve za uspešnejšo integracijo pripadnikov romske skupnosti v naši občini.

Člani komisije so:

Iztok Kosec, Denis Brajdič, Alfonz Duhanič, Vesna Kržan, Aleksander Gajski, Bogdan Palovšnik, Andreja Dušak ( manjka še en član s strani občinskega sveta, ker do konstitutivne seje še ni bil predlagan s strani svetniških skupin).

Na prvi seji so člani izmed sebe izvolili predsednika, to je postal Bogdan Palovšnik, ki je komisijo vodil že v preteklem letu, podpredsednik pa je postal podžupan Občine Brežice Aleksander Gajski.

Predsednik Komisije za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Brežice Bogan Palovšnik  je po seji dejal: ''V mandatu 2018 – 2022 sem bil imenovan v Komisijo za spremljanje položaja romske skupnosti v občini Brežice kot predstavnik občinskega sveta. Leta 2022 pa sem prevzel predsedovanje komisije in ta vloga mi je bila ponovno zaupana v novem mandatnem obdobju (2023-2026).

V komisijo so bili imenovani še predstavniki krajevne skupnosti, občinske uprave, romske skupnosti ter občinskega sveta. Malo me žalosti, da smo v komisiji samo trije predstavniki občinskega sveta namesto štirih, ampak kljub temu upam, da bomo naredili korak naprej pri reševanju naših nalog.

Na prvem sestanku Komisije so konstruktivno sodelovali vsi člani in podali nekaj dobrih iztočnic oz. predlogov.

V prvi vrsti je naša naloga uresničevanje Strategije o reševanju romske tematike 2022-2030, ki jo je Občina Brežice sprejela v letu 2022. Glavni namen strategije je reševanje vprašanj, ki se nanašajo na položaj in razvoj romske skupnosti v naši občini. V letu 2023 nas čaka priprava akcijskega načrta, ki podrobneje načrtuje izvajanje zastavljenih aktivnosti v Strategiji. Glavni poudarek pa bo vsekakor na dvigu osnovnošolskega znanja otrok in mladine ter boljšemu sobivanju ter vključenosti romske skupnosti v našo sredino.  

V občini imamo evidentirano romsko skupnost v naselju Krušče (Gazice), prav tako pa imamo naseljene posamezne družine po ostalih krajih občine Brežice. V zadnjih dveh letih beležimo tudi nezadovoljstvo krajanov Krajevnih skupnostih Cerklje ob Krki, Velika Dolina, Jesenice na Dolenjskem ter Šentlenart z določenimi ravnanji predstavnikov romske populacije. Z vsem tem smo kot člani komisije seznanjeni in se zato redno udeležujemo sestankov na to temo. Potrudili se bomo najti pravo rešitev za vse.''