Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

19.05.2023 / Sporočila za javnost

Program SVIT prispeva k ohranjanju zdravja naših občank in občanov

Deli na FBNatisni

Župan Ivan Molan je danes, 19. 5. 2023, obiskal Center za krepitev zdravja Brežice, kjer potekajo številni preventivni programi, aktivnosti in predavanja ter razne meritve za vse občanke in občane.

Ekipa Centra za krepitev zdravja je z današnjim dogodkovm ''Zakaj sodelovati v Programu SVIT?'' predstavila državni program presajanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesju in danki – Program SVIT, ki je v Sloveniji prisoten že od leta 2009. Po podatkih Registra raka je pomembno doprinesel k znižanju števila novih primerov raka debelega črevesa in danke in s tem k boljšemu zdravju prebivalcev naše države, saj je ravno rak debelega črevesa in danke v Sloveniji med 5 najpogostejšimi raki pri obeh spolih skupaj.  V programu je bilo doslej odkritih 3.800 primerov raka, pri 29.800 osebah je bil odstranjen napredovali adenom, ki predstavlja večje tveganje za raka.

V okviru dogodka so izvedli brezplačne meritve telesne sestave, merjenje krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Nato so sledila predavanja o črevesju in hrani, telesni dejavnosti in stresu. Dogodka se je udeležil tudi Bojan Cizel, ambasador programa SVIT, ki je med udeleženci delil osebno izkušnjo srečanja s programom in pravočasnim odkrivanjem raka.

20230519_083310

Statistika odzivnosti v Program SVIT v občini Brežice zelo slaba

Od leta 2011 v Sloveniji beležimo občutnejši padec novonastalih primerov te vrste raka. V letu 2022 je bilo v Program Svit povabljenih dobrih 315.000 oseb, odzivnost na vabila pa je bila 63,4 %.

Odzivnost občank in občanov Občine Brežice pa je pod povprečjem tako na regijski kot tudi državni ravni. V brežiški občini je bila v prvi polovici leta 2022 odzivnost 58,85% ( 49,10% moških in 66,04% žensk %). V prvem polletju 2022 se je tako v občini Brežice na poziv odzvala le slaba polovica moških, kar je zelo zaskrbljujoče, saj se rak debelega črevesa pri njih pogosteje pojavlja.

''Občane občine Brežice pozivamo k udeležbi presejalnega programa SVIT, za odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesju ter danki. Ugotavljamo, da je odzivnost občanov v naši občini na povabilo podpovprečna v regiji Posavje in tudi na ravni celotne države,'' je na dogodku poudaril direktor Zdravstvenega doma Brežice Dražen Levojević.

20230519_083456