Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

24.05.2024 / Sporočila za javnost

Župan pozdravil zbrane na slavnostnem odprtju evropskega dogodka EYE Brežice

Deli na FBNatisni

V občini Brežice poteka evropski mladinski dogodek EYE Brežice, kjer sodeluje več kot 200 mladih iz Slovenije in sosednjih držav, pridružili pa so se jim tudi lokalni, nacionalni in evropski odločevalci, da slišijo, kako si mladi predstavljajo prihodnost Evrope. Na otvoritveni slovesnosti dogodka, ki poteka od 23. do 26. maja v Brežicah v organizaciji Mreže MaMa v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice (ZPTM Brežice), Občino Brežice in Mladinskim svetom Slovenije s finančno spodbudo ter ob podpori Evropskega parlamenta je sodeloval župan Občine Brežice Ivan Molan.

Župan je na vprašanje voditelja, kaj občina ponuja mladim, dejal da brežiška občina nudi mladim veliko. Večnamenska dvorana, kjer je potekal dogodek, je v objektu MC Brežice, ki je bil eden od prvih projektov, za katerega je občina uspešno pridobila evropska sredstva. »S tem so bili postavljeni temelji mladim, da so se lahko začeli razvijati,« je poudaril župan. Mladi so generator razvoja evropskih projektov, je dejal župan, tako je občina pridobila več projektov, sofinanciranih neposredno pri Evropski komisiji. Občina je bila vodilni partner pri teh evropskih projektih, ki so povezali države nekdanje Jugoslavije z zahodno evropskimi državami. S temi projekti smo našim občanom omogočili dodatne predvsem kulturne in športne vsebine, poudarek je bil na aktivnostih za ranljivejše skupine v družbi: za starejše, mlade in ljudi s posebnimi potrebami. Preko teh projektov smo povezali tudi znanstvene inštitucije kot je Fakulteta za turizem in ostale.

Župan je še povedal veselo novico, da sta bila občina in Mladinski center Brežice uspešna z dvema projektoma na javnem razpisu Interreg Programa Slovenija-Hrvaška 2021-2027 (projekt InterWine in ENVIRO).

»Mladi so prihodnost,« je nadaljeval župan, »tisti mladi, ki so leta 2008 začeli z delom na evropskih projektih, so postali danes pomembni odločevalci v naši občini. Zato mladi izkoristite svoje potenciale in znanje ter se vrnite v svojo občino in ustvarjajte boljšo prihodnost.«

Na otvoritveni slovesnosti, ki jo je povezoval Vid Valič so udeležence nagovorili še minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, direktorica DG REGIO (direktorat za razvoj mest in podeželja) Sofia Alves, evropski poslanci Irena Joveva, Ljudmila Novak in Matjaž Nemec, predstavnik informacijske pisarne Evropskega parlamenta  v Sloveniji Andrej Miholič in direktorica Mreže MaMa mag. Maja Hostnik.

Več podatkov o programu dogodka EYE Brežice je na voljo na spletni strani https://eyebrezice.eu ali Fb strani Mreža MaMa - https://www.facebook.com/MladinskaMrezaMaMa/?locale=sl_SI .

20240524_101027.jpg20240524_103227.jpg20240524_104415.jpg