Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

8. seja Občinskega sveta občine Brežice

Podajam pobudo, ki jo bom znova ponovila, zdaj se name obračajo ne samo krajani Globokega, temveč tudi širše, ker vedo da delam v različnih skupinah za trajnostni razvoj planeta Zemlja. Zadevo sem tudi napisala, vendar bom podala tudi ustno. Zdi se mi neprimerno, da ko pogledaš našo občino Brežice in seveda tudi širše, planet iz ptičje perspektive, ugotavljamo, da z osvetljevanjem ponoči smo resnično tako onesnažili planet, da bi bilo skrajni čas, da smo morda v Brežicah prvi, ki nekje po deseti, enajsti uri zmanjšujemo ta onesnaževani del, torej da malce izklopimo ali vsaj zmanjšamo osvetlitev po vseh predelih pa tja do cerkva. Zdi sem mi to en mini in prvi korak, ne samo, da bi s tem tudi privarčevali energijo in tudi denar, predvsem to, da začnemo razmišljati, da imamo planet na posojo.

Odgovor na pobudo/vprašanje

Odgovor župana: Mi smo že razmišljali o tem. Samo sem pa prepričan, da če gremo mi zdaj v to, da vsaj 60% občine znori, glede na migrante in vse ostalo kar se dogaja. Več ali manj se vsak dan si želijo dodatnih razsvetljav. Če živiš malo bolj proti meji in doživljaš dnevno travme, to ni primerno. Mogoče za mesto ali za zahodni del občine. Za del občine ob meji, je to v tem trenutku nesprejemljivo, dokler se stvari ne spremenijo. Mogoče je res, da se lahko kaj pogleda, a se bojim, da v tem času tega ne bomo mogli izpeljati.

Odgovor David Flajnik:
Občina si v zadnjih letih prizadeva zamenjati čim več starih, energetsko potratnih svetilk javne razsvetljave z novimi, varčnejšimi in z Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja ustreznimi svetilkami. Takšne svetilke ne svetijo več vsepovsod ampak samo na cesto. Lahko povemo tudi to, da so občani zelo občutljivi na delovanje omrežja javne razsvetljave, že ob nedelovanju posamezne svetilke so razburjeni in neučakani.

Info

Datum:

11.04.2024


Izpraševalec:

dr. Stanka Preskar


Stranka:

GIBANJE SVOBODA