Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

26.02.2016 / Zanimivo

Obisk predsednika Čebelarske zveze Slovenije v Brežicah

Deli na FBNatisni

Brežice, februar – V Mestni hiši v Brežicah so se zbrali čebelarji ob obisku predsednika Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjana Noča s sodelavci. Predstavniki slovenske čebelarske zveze obiskujejo kraje širom Slovenije in lokalna čebelarska društva z namenom promocije Svetovnega dneva čebel. Predsednik ČZS je v nagovoru zbranim zaupal, da bo v mesecu maju Slovenijo, ki velja za izjemno ugledno čebelarsko državo, obiskal sekretar Organizacije za prehrano in kmetijstvo pri Združenih narodih José Graziano da Silva in s tem izkazal podporo slovenskemu predlogu za razglasitev Svetovnega dneva čebel.

Obisk predstavnikov cebelarske zveze Slovenije v Brezicah 04

Obisk predstavnikov cebelarske zveze Slovenije v Brezicah 05

Društvom in podpornikom akcije je predsednik Boštjan Noč podelili listine sodelovanja, med temi čebelarskim društvom (Čebelarsko društvo Krška vas, Čebelarsko društvo Brežice in Čebelarsko društvo Dobova-Kapele), osnovnim šolam in vrtcu ter tudi Občini Brežice. Kot je dejal župan občine Brežice Ivan Molan občina podpira delovanje čebelarskih društev s sredstvi za izobraževanje, pridružuje se tudi vsakoletni akciji Slovenski zajtrk, kjer se še posebej promovira domači, lokalno pridelani med. Župan je izrazil zaupanje v slovenski med, ki ga tudi sam redno uživa. Čebelarjem je svetoval, da se dosledno držijo vseh postavljenih pravi in s tem izničijo podlago za kakršnekoli očitke.

Obisk predstavnikov cebelarske zveze Slovenije v Brezicah 26Obisk predstavnikov cebelarske zveze Slovenije v Brezicah 01Obisk predstavnikov cebelarske zveze Slovenije v Brezicah 14

Slovenski_zajtrk_na_OS_Dobova_03.JPG

Tradicionalni slovenski zajtrk v šolah in vrtcih promovira lokalno pridelani med

Slovenija – primer dobre prakse na področju čebelarstva

V zadnjih letih se čedalje bolj zavedamo življenjsko pomembne vloge čebel od opraševanja katerih je odvisna kar tretjina vse pridelane hrane na svetu. Podnebne spremembe in spremembe v okolju so vplivale tudi na vlogo čebelarjev.  Čebelarska zveza Slovenije združuje cca 8.000 čebelarjev, slovenski med je zelo cenjen v svetu, pomembne pa je tudi podatek, da slovenski čebelarji večino pridelanega medu prodajo doma. Slovenija je v povprečno dobri letini samooskrbna z medom, posebna pa je tudi zaradi avtohtone vrste kranjske čebele (kranjska sivka) in širokega nabora izdelkov povezanih z medom in čebelami – od čebelarske obleke, himne do propolisa, medene penine, vina, medenjakov in lecta.

Več o Svetovnem dnevu čebel na http://www.czs.si/content/WBD