Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

14.11.2022 / Sporočila za javnost

Glamping enote v občini Brežice

Deli na FBNatisni
Galerija

Občina Brežice je v okviru priprave šestih sprememb in dopolnitve OPN (SDOPN6) zaznala potrebo po umeščanju večjega števila individualnih turističnih kapacitet, natančneje glamping enot.

Na osnovi podanih pobud in opravljene analize je Občina k sodelovanju povabila Univerzo v Ljubljani, Fakulteto za arhitekturo. Študentje so pod budnim očesom mentorjev v letnem semestru 2021/2022 pilotno razvijali ideje, vizije in možnosti za razvoj kratkotrajnih turističnih nastanitev z »glamping-i« na različnih lokacijah po občini.

Predstavitvi zaključkov delavnice pod nazivom Tipologija objektov za namen kratkotrajnih nastanitev v odprtem prostoru v Občini Brežice – Strokovna podlaga za glampinge je potekala v četrtek 10.11.2022 v Mestni hiši. Ob tem se vam zahvaljujemo za izkazano podporo in zanimanje. Veseli nas, da ste se predstavitve udeležili v tako velikem številu in s tem pokazali, da čutite do prostora odgovornost ter da vam je mar kaj se s prostorom dogaja.

Na predstavitvi so študentje Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani predstavili ideje, vizije in možnosti za razvoj kratkotrajnih turističnih nastanitev z »glamping-i«, ki so jih razvili pod mentorstvom prof.dr. Alenke Fikfak in v sodelovanju z občinsko urbanistko Katjo Pongračič. Obravnavanih je na 12 lokacij po celotnem teritoriju občine. Zasnove območij se medsebojno zelo razlikujejo. Od ureditve večjega območja s številnejšimi glamping »hišicami« v odprtem prostoru do postavitev le nekaj tovrstnih objektov ob obstoječi gradnji ali obrobju naselja. Nekatere enote se umeščajo od obstoječo zidanico ali kmečki turizem in vsebinsko poudarjajo ali dopolnjujejo obstoječi program, druge pa se umeščajo povsem na novo. Pobude so intenzivirane na vinogradniških območjih in v obrečnem prostoru reke Krke.

Povzetki iz predstavitve in makete lokacij so na ogled v prostorskih Občine Brežice do 21.11.2022. Celotno gradivo vseh 12 lokacij s scenariji razvoja je dostopno na  https://www.brezice.si/sl/prostor/.

Predmetne lokacije bodo na podlagi izdelane strokovne podlage povzete v šeste spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta (SDOPN6).