Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

5. seja Občinskega sveta občine Brežice

Podajam še pobudo občanov. V spomladanskem času in pa tudi v poletnem je dejansko ogromno odpadkov od drevja, trave in ga občani nimajo kam dati. Lahko ga dajejo v rjave kontejnerje, ampak to je enostavno premalo prostora. Ene občine imajo primer dobre prakse, ko dejansko naredijo, če rečem po domače, jamo, ki jo sicer nadzirajo, ampak, lahko tam občani mečejo to naravno vejevje in ostalo zadevo ter imajo dejansko možnost, da to tam zgnije. Sprašujem, ali je možno, da bi tudi mi imeli tako podobno zadevo v Vrbini ali kje v neposredni bližini mesta Brežice.

Odgovor na pobudo/vprašanje

Posredujemo odgovor Komunale Brežice – Dejan Zofič, vodja kontrole, kakovosti in razvoja:
Odlaganje bioloških odpadkov v naravo je najbolj ekološki način, v primeru, da odpadki niso nakopičeni eden na drugega, saj v teh primerih nastajajo anaerobni proces in se tvorijo toplogredni plini. Na žalost pa iz izkušenj vemo, da v kolikor bi omogočili nenadzorovano odlaganje bioloških odpadkov v Vrbino, bi se kaj kmalu tam znašali tudi drugi odpadki, ki tam ne sodijo. Tu predvsem mislimo na kosovne in gradbene odpadke.
Uporabniki lahko biološke odpadke pripeljejo in brezplačno oddajo na Zbirno reciklažnem centru Boršt (v nadaljevanju ZRC Boršt), od koder jih Komunala Brežice d.o.o. odpelje k pooblaščenemu prevzemniku.
Prav tako pa imajo uporabniki možnost, da na dom naročijo enkrat na leto brezplačno 5 m3 ali 7m3 kontejner, kamor lahko odložijo tovrstne odpadke.
V sled zgoraj navedenega je biološke odpadke nesmiselno odlagati v naravo (Vrbino), saj imajo uporabniki odpadke že naložene na prevozno sredstvo in lahko podaljšajo pot za 6 km na ZRC Boršt, kjer jim bodo pri odlaganju pomagali zaposleni Komunale Brežice d.o.o.

Pripravila: Suzana Ogorevc, strokovna sodelavka

Info

Datum:

09.04.2015


Izpraševalec:

Jurij Pezdirc


Stranka:

KORAK NAPREJ IN SONCE