Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

Tedni ljubiteljske kulture letos v znamenju medgeneracijske ustvarjalnosti - otvoritev bo potekala v Brežicah, v četrtek, 16. maja

datum: 14.05.2024

kategorija: Sporočila za javnost

Javni sklad za kulturne dejavnosti je v ponedeljek, 13. maja, organiziral novinarsko konferenco pred Tedni ljubiteljske kulture, ki se začenjajo v petek, 17. maja, in bodo trajali vse do nedelje, 16. junija. Gre za osrednji letni projekt JSKD, ki že tradicionalno opozarja na številčnost, ustvarjalnost in kakovostno delo ljubiteljskih kulturnih ustvarjalcev. Ljubiteljstvo je pogosto prva stopnička do srečevanja s kulturo, obenem pa omogoča prostor za tkanje medosebnih odnosov in prijateljstev.

Letos se bodo Tedni ljubiteljske kulture osredotočali na pomen sodelovanja pod sloganom Medgeneracijsko ustvarjalni, saj je ljubiteljska kultura pomembno povezovalno vezivo vseh generacij, je vključujoča in odprta za vsakogar, ne glede na človekovo starost ali poreklo. »Z letošnjo temo želimo poudariti, da ljubiteljstvo ni le vrhunska umetnost; med drugim ima povezovalno noto, saj se prek njega povežejo različne generacije. Zveza društev je namenjena boljši integraciji ljudi in mreženju, z boljšo družbeno mrežo pa so lahko ti tudi uspešnejši. S skupnim ustvarjanjem je družba bolj povezana in kakovost življenja višja, umetniško ustvarjanje pa znatno vpliva tudi na boljše zdravstveno stanje človeka. Ljubiteljstvo je v tem pogledu temeljnega pomena, ker posega tudi na druga področja. Ne gre le za kakovost umetnosti, temveč za kakovost življenja – in to je tudi glavno sporočilo letošnjih Tednov ljubiteljske kulture,« je povedal pomočnik direktorja za posebne projekte pri JSKD dr. Tomaž Simetinger.

TLK_E vabilo.jpg

Otvoritev Tednov ljubiteljske kulture bo v četrtek, 16. maja, ob 19.30 v Gradu Brežice. Program ob odprtju bo v obliki kulturnega sprehoda skozi osem ustvarjalnih dejavnosti JSKD na različnih grajskih prizoriščih. Z različnimi točkami se bodo predstavili otroški, mladinski in odrasli kulturni ustvarjalci iz brežiške občine, voditeljica večera pa bo dramska igralka Sara Dirnbek. Zbrane bodo v dvorani nagovorili direktor JSKD Damjan Damjanovič, predsednica Zveze kulturnih društev Slovenije Maja Jerman Bratec, župan Brežic Ivan Molan in predstavnik Ministrstva za kulturo.

»Z uverturo godbeniških koračnic nas bo v dogodek pospremil Pihalni orkester Kapele, na grajskih vratih nas bo pričakala likovna razstava Medgeneracijski portreti, ki so jih ustvarile različne generacije, od osnovnošolcev, srednješolcev in članov različnih društev. Na grajskem dvorišču se bomo za nekaj trenutkov prepustili filmskemu odlomku iz etnološko-igranega filma, folklorno dejavnost bosta predstavili otroška in odrasla folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče, najstarejšo generacijo nastopajočih pa bodo predstavljali ljudski pevci Fantje artiški iz istega društva,« je povedala vodja območne izpostave JSKD Brežice Simona Rožman Strnad.

Prireditev se bo z dvorišča nadaljevala s sprehodom po stopnišču, arkadnem hodniku in terasi ob spremljavi plesnih gibov Plesnega društva Imani. Umetnost giba bodo predstavljali baletna skupina, plesalci sodobnega plesa in hip-hopa ter njihove mentorice. Ob vhodu v Viteško dvorano bo nastopil Mešani pevski zbor Viva Brežice, nato pa bodo obiskovalci uživali še v glasbi tamburaških solistov Tamburaškega orkestra KUD Oton Župančič Artiče in v interpretaciji avtorske poezije. Prireditev bo sklenila vokalno – instrumentalna inštalacija, ki jo je za to priložnost priredil brežiški skladatelj in zborovodja Krištof Strnad. Preplet zvokov bodo sooblikovali Mešani pevski zbor Viva Brežice, vokalna solistka Veronika Strnad, solisti Tamburaškega orkestra KUD Oton Župančič Artiče, Tinka Vukič s citrami in Izak Vukič na saksofonu, gledališki monolog pa bo prispevala dramska igralka Sara Dirnbek.

Občina Brežice je na področju kulturnega delovanja zelo močna. Ima kar 26 kulturnih društev, s kulturo pa se ukvarjajo že osnovnošolci. »Za delovanje in programe kulturnih društev občina letno namenja sredstva – letos jim je namenila dobrih 200 tisoč evrov. Ohranjanje kulturne dediščine in kulturnih spomenikov je za nas izredno pomembno, tako na primer ohranjamo lesene mostove na Krki, ki dajejo kraju poseben pečat. Ponosni smo tudi na obnovljeni simbol mesta in občine – vodovodni stolp. Za njegovo obnovo smo prejeli kar nekaj priznanj. Letos občina začenja tudi s projektom temeljite obnove kulturnega doma v Brežicah, ki je osrednji prostor kulturne dejavnosti. Skrbimo tudi za večnamenske domove 20 krajevnih skupnosti, ki društvom omogočajo primerne pogoje za vaje in različne kulturne dejavnosti. Ponosni smo, da smo bili kot občina v obmejnem področju izbrani za otvoritev Tednov ljubiteljske kulture,« je povedal župan občine Brežice Ivan Molan.

V petek, 17. maja, se bodo v Novi Gorici v okviru Tedna ljubiteljske kulture začele tudi Vizije – Festival mladinske kulture, ki so namenjene mladinskim gledališkim, lutkovnim in rock skupinam ter filmskim in likovnim ustvarjalcem. Trajale bodo do nedelje, 19. maja. Namen festivala je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke in lutkovne predstave ter posameznike na fotografskem in filmskem področju. Pod okriljem Vizij bo letos potekal tudi festival mladinskega filma FilmFreš, na katerem si bo med 17. in 19. majem možno ogledati filme vseh oblik in zvrsti, v okviru Fotovizij pa bo v Knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica in v Mali dvorani SNG Nova Gorica 19. maja odprtje razstave in podelitev priznanja fotovizionar.

20240513_120550.jpg20240513_120720.jpg20240513_120756.jpg