Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

29.05.2023 / Sporočila za javnost

180 let šole v Artičah

Deli na FBNatisni

V Artičah so v mesecu maju z dvema slavnostnima prireditvama najprej obeležili 50 let delovanja vrtca in nato še 180 let šolstva v kraju. Program oziroma mini muzical so ob 180 – letnici šolstva oblikovali sedanji in nekdanji učenci OŠ Artiče ter učitelji.

Prva generacija otrok, ki so obiskovali OŠ Artiče davnega leta 1843 je štela zgolj pet učencev. Poleg že omenjenih jubilejev v Artičah letos praznujejo tudi 120-letnico šolske stavbe in škarpe, 70-letnico, odkar so imeli na šoli šahovskega republiškega prvaka za nižje gimnazije, 65 let, odkar je bila ustanovljena zadruga Lastovka, 60 let, odkar merilo za brezplačno malico ni bila več oddaljenost in odkar so učenci upravičeni do brezplačnega prevoza, 55 let, odkar je bila dograjena in prenovljena stara šola ter odkar je bila otvoritev telovadnice, takrat še v prosvetnem domu, 45 let, odkar je bil dograjen novi del šole, in 30 let, odkar je šola razpisala novo delovno mesto specialnega pedagoga, mineva tudi 25 let od otvoritve nove telovadnice ob šoli in 20 let, odkar je bila uvedena devetletka. In mineva tudi 20 let, odkar je žezlo ravnateljevanja Miha Haler predal Vesni Bogovič, ki tako šolo vodi že peti mandat.

180-let-šolstva-v-artičah (119)

Ravnateljica Vesna Bogovič je v svojem nagovoru med drugim poudarila, da je šola v Artičah pred prelomnico, saj je ravno artiška šola prva na seznamu, ki čaka na sanacijo. ''Pomembno je, da so pogoji za delo dobri, še bolj pomembno pa je, da so dobri naši medsebojni odnosi, ki pomenijo spoštovanje, sodelovanje in strpnost,'' je poudarila Bogovičeva in dodala, da so zelo ponosni na svoje korenine, vse šolske upravitelje oz. ravnatelje, vse učitelje, ki so s svojim strokovnim delom v šoli, aktivno vlogo v skupnosti in svojo kreativnostjo pustili neizbrisen pečat v zgodovini šole in kraja. ''Njihova popotnica je vodilo nam, ki oblikujemo sedanjost šole in s smelimi koraki stopamo v prihodnost,'' je sklenila ravnateljica OŠ Artiče.

Slavnostnega dogodka ob 180 – letnici šolstva se je udeležil tudi župan Ivan Molan in v imenu Občine Brežice čestital ob praznovanju obletnice organiziranega šolstva in hkrati tudi ob 50-letnici delovanja vrtca ter ravnateljici Vesni Bogovič izročil priznanje in plaketo Občine Brežice.

V svojem nagovoru je župan Ivan Molan povedal, da je artiška šola več kot prostor za učenje, je pomemben povezovalni dejavnik celotnega kraja in občine. ''Vaša povezanost s krajem je zelo močna na področju kulture in sodelovanja z umetniško kulturnim društvom, predvsem na področju folklore,'' je še dodal. 

Lani sta bili za kraj izvedeni dve pomembni investiciji na področju šolstva, in sicer gradnja novega vrtca in energetska sanacijo šolske telovadnice ter kotlovnice. Druga faza investicije je prenova šole, ki pa je po besedah župana zaradi podražitev in odločitev ministrstva, da do leta 2025 ne sofinancira investicij na področju šolstva lokalni skupnosti, prestavljena v naslednja leta.

Poudaril je tudi, da je kot župan ponosen na brežiške šole, kjer se strokovni učitelji in zaposleni trudijo in skrbijo, da imajo vsi učenci, ne glede na to, katero šolo obiskujejo, enakovredne pogoje za učenje in osebnostni razvoj. ''Dokaz so odlični dosežki in rezultati učencev na šolskih tekmovanjih na državni in mednarodni ravni.''

180-let-šolstva-v-artičah (23)

Slavnostni govornik  priredtve je bil dr. Milan Jazbec, Pohančan, diplomat, neutruden pisec knjig, predvsem pa nekdanji učenec in še danes velik prijatelj artiške šole. Med drugim je navedel, da je artiška zgodba osnovnega šolstva ''zgled in vzor za vsakogar in za vse, od politike do vseh, ki nam krojijo naša življenja. Vzor, kako je treba delovati in se postavljati, vzor, kaj lahko storimo sami, brez zanašanja na druge.''

Po vseh nagovorih so se obiskovalci prepustili programu, ki so ga pripravili sedanji in nekdanji učenci ter učitelji. V pravem mini muzikalu – spremljali so ga petje, ples in igranje – so dokazali, da niso samo povprečni, ampak zares odlični v vsem, česar se lotijo.

180-let-šolstva-v-artičah (140) – kopija

 

180-let-šolstva-v-artičah (59)

180-let-šolstva-v-artičah (129)

180-let-šolstva-v-artičah (77)