Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

25.09.2023 / Sporočila za javnost

Odgovor Občine Brežice na anonimno prijavo v zvezi z najemom občinskega tržnega stanovanja

Deli na FBNatisni

Občina Brežice je dne 6. 9. 2023 po elektronski pošti prejela v morebitno reševanje zadevo s strani Inšpektorata RS za stanovanja, ki se nanaša na domnevne nepravilnosti pri oddaji občinskega stanovanja v najem. Anonimno pritožbo na inšpektorat je podala oseba, ki smatra, da je občina neupravičeno oddala stanovanje, do katerega naj bi bila kot socialno ogrožena, po njenih predvidevanjih, upravičena ona.

Pojasnilo:

Občina Brežice razpolaga s t. i. neprofitnimi, tržnimi in službenimi stanovanji. Razpolaganje z neprofitnimi, t. i. socialnimi, stanovanji opredeljuje ločen zakon, kjer se upravičenci na podlagi razpisa, socialnega statusa ter drugih predpisanih kriterijev umeščajo na seznam upravičenosti do socialnih stanovanj z določenim prioritetnim vrstnim redom za dodeljevanje. Občina socialna stanovanja po izvedenem razpisu razdeli glede na njihovo razpoložljivost in določen vrstni red vlagateljev - socialnih upravičencev.

Tržna in službena najemna stanovanja pa občina oddaja prosto vsem zainteresiranim na trgu za tržno najemnino v skladu s Pravilnikom o dodeljevanju tržnih in službenih stanovanj Občine Brežice v najem (Uradni list RS, št. 101/13, 69/14, 79/15, 18/179).

Stanovanje na naslovu Kregarjeva ulica 7 v Brežicah je opredeljeno kot tržno najemno stanovanje s površino 57,82 m2. Predmetno stanovanje je občina oddala neopremljeno in za tržno najemnino na podlagi javne objave na svoji spletni strani. Občina je sklenila najemno razmerje za določen čas petih let z edinim zainteresiranim ponudnikom, ki je pravočasno izkazal interes po najemu predmetnega stanovanja.