Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

14.05.2024 / Sporočila za javnost

Na tretjem zasedanju Sveta mladih Brežice odločali o projektih participativnega proračuna za mlade v letu 2024

Deli na FBNatisni

Občina Brežice od leta 2022 ponosno nosi naziv ''Mladim prijazna občina'' in se zaveda, da so mladi ključni gradniki prihodnosti, zato s številnimi aktivnostmi strmi k boljšemu okolju za mlade, kjer lahko izražajo svoje ideje, ambicije in vizije. S participativnim proračunom mlade opolnomoči, jim daje možnost, da neposredno vplivajo na odločitve, ki jih zadevajo. Spodbuja tudi njihovo aktivno sodelovanje v lokalni skupnosti ter razvija njihovo zavest o javnih vprašanjih in procesih odločanja.

Občina Brežice, ki ima tudi Strategijo za mlade v občini Brežice 2022 – 2030, je letos že tretje leto zapored mladim ponudila sodelovanje pri participativnem proračunu za mlade. Občina Brežice je za projekte mladih v letu 2024 v proračunu namenila 1.000 evrov več kot lani, skupno 8.000 evrov.

Za uspešno izvajanje participativnega proračuna za mlade je pomembno zagotoviti transparentnost, odprtost in vključenost v procesu, ter zagotoviti, da imajo vsi mladi možnost sodelovanja in da se njihov glas sliši. Pomembno je tudi poučiti mlade o participativnem proračunskem procesu in jim zagotoviti potrebno podporo, da se počutijo motivirane k sodelovanju.

IMG_6189

Tako je v petek, 10. 5. 2024, v dvorani Mladinskega centra Brežice potekalo že tretje zasedanje Sveta mladih Brežice, katerega namen je bil odločanje o finančni podpori mladinskih projektov v sklopu participativnega proračuna za mlade – AKCIJA MALDIH. Na Javnem pozivu za mladinske projekte so je Občina Brežice do 6. 5. 2024 prejela 3 prijave; "Priprava športnih aktivnosti -  mini golf in disk golf", "Filmski krožek Krajnski filmofil" in "Ureditev DOJA v telovadnici MC Brežice". 

Največ glasov je prejel projekt "Priprava športnih aktivnosti -  mini golf in disk golf", naslednji je bil "Ureditev DOJA v telovadnici MC Brežice", kot tretji pa se je uvrstil "Filmski krožek Krajnski filmofil". Sredstva za financiranje projektov participativnega proračuna mladih zagotavlja proračun Občine Brežice.

Članstvo v svetu mladih je prostovoljno za od 13 do 30 let stare občane brežiške občine. Tokratnega zasedanja se je udeležilo 29 mladih – fizično in virtualno, preko platforme Zoom.

Prijavitelj

Ime projekta

Opis projekta

 

Lorena Šinko
Ana Tomše
Zala Rostohar
Mitja Tošić

Priprava športnih aktivnosti -  mini golf in disk golf

Gre za pripravo in postavitev dveh športni aktivnosti mini golf in disk golf, ki se bosta izvajali v parku in na igrišču pri Mladinskem centru. Posebnost Disk golfa je ta, da namesto udarjanja žoge v luknjo, mečemo frizbi v posebej oblikovano kovinsko košaro. Po postavitvi igrišča v parku, bi pripravili delavnico za mlade na temo tehnike igranja golfa in frizbija ter po končani delavnici še poseben dogodek, kjer bi se mladi pomerili v aktivnostih po osvojenem znanju.

 

Kaja Črpič
Jakob Črpič

Filmski krožek Krajnski filmofil

Ustanovitev filmskega krožka Krajnski filmofil, ki se bo izvajal enkrat tedensko, kjer se bodo lahko krajani čisto prostovoljno vključili v filmski krožek, v sklopu katerega bomo izvedli ogled filma, debato in evalvacijo.

 

Ana Agrež
Laura Stergar

Ureditev DOJA v telovadnici MC Brežice

nakup novih debelejših Tatami blazin, ki bi mladim omogočale bolj kvalitetne in predvsem varne treninge.

 

IMG_6194

IMG_6185

IMG_6196