Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

8. seja Občinskega sveta občine Brežice

Ne vem, če opažate tudi v drugih krajevnih skupnostih, predvsem v obmejnih krajevnih skupnostih in tudi v Globokem sem že dobil nekaj vprašanj, tudi na svetu seje zavoda osnovne šole Globoko, so določeni ljudje, ki živijo bolj vzhodno proti reki Sotli zelo zaskrbljeni za svoje otroke, za varnost, ker je velik porast migrantov. V tisti prvi krizi nismo bili vključeni oz. se migranti pri nas niso pojavljali, zdaj pa jih dnevno lovijo od Malega Vrha, proti Dobravi in proti Pišecam, se pravi čez vse vasi v naši krajevni skupnosti. Verjamem, da občina nima podatkov, je pa policija zelo aktivna, kolikor slišim od krajanov, s civilnimi vozili. Zanima me, če lahko dobimo kakšne napotke oziroma ali informacije, da se ljudje vedo na koga obrniti. Vsak ve, da se mora obrniti na policijo, če opazi migrante, ampak vseeno, če se jih kako obvešča ali obvesti, kako ravnati v primerih, saj mi tega nismo bili vajeni, zdaj se pa to dogaja dnevno in helikopter vsak večer leti nad Bizeljskem, Pišecami in Globokim.

Odgovor na pobudo/vprašanje

Policija na svoji spletni strani mesečno objavlja poročila o ilegalnih migracijah na območju Republike Slovenije, kjer so tudi podatki o ilegalnih prehodih po posameznih policijskih upravah - https://www.policija.si/o-slovenski-policiji/statistika/mejna-problematika/nedovoljene-migracije-na-obmocju-republike-slovenije. Policijska uprava Novo mesto po elektronski pošti obvešča župana o dogodkih na področju PU Novo mesto, kamor spadajo tudi podatki o nelegalnih prehodih meje. Policija posebnih nasvetov oz. navodil glede ravnanja glede nelegalnih prehodih meje občini ni posredovala.

Kot je razvidno iz medijev, je Slovenska Policija v juliju 2019 izdala zloženko Preventivni nasveti občanom, kako ravnati ob srečanju z nezakonitimi migranti, kjer svetujejo občanom, da ob srečanju z nezakonitimi migranti in pojavu sumljivih vozil takoj pokličejo policijo na številko 113 , najbližjo policijsko postajo ali anonimni telefon policije 080 1200.

Pripravila:
Lavra Kreačič
Višja svetovalka za komuniciranje z javnostmi in protokol

Info

Datum:

23.09.2019


Izpraševalec:

Mihael Petančič


Stranka:

SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA