Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

12. seja Občinskega sveta občine Brežice

1. V našem mestu se ves čas borimo s komarji. Komarji so ena velika nadloga. Na krajevni skupnosti smo raziskovali tudi druge prakse in prosimo, da to opravi tudi pristojni oddelek na občini. Kar nekaj je poročil kako se proti tigrastim komarjem borijo v različnih krajih Koper in še katero obmorsko mesto. Naši starejši Brežičani pravijo, da je to včasih znala vojska zelo dobro poskrbeti. Vsi tisti, ki imajo lokale v mestu in tudi mi prebivalci imamo že nekaj časa in nekaj let težave in zdaj so se le-te spet ponovile.

2. Podajam še prijazno prošnjo. Po ukrepih ter vsem tem kar smo doživljali v zadnjih mesecih, bomo mi v mestu, tisti, ki delamo in seveda po vseh ostalih delih naše občine in širše, se spet aktivno pripravljali in izvajali različne prireditve in programe. Zelo lepo bi bilo, da tudi občinski svetniki prihajate na te dogodke, ki jih različni organiziramo, zato vas v veliki meri vabim, ne samo v Posavski muzej Brežice, kjer bomo imeli zelo pestro dogajanje na dvorišči, skupaj z različnimi soorganizatorji in podporo tudi tistih, ki nam vsako leto pomagajo, npr.: ZŠB, ZPTM, DŠB… Prijazno vas vabim in si tudi želim, da se večkrat srečamo v takšnem okolju in mislim, da bo to tudi zelo pomembno za vzdušje v mestu in naši občini. Pričakujem zelo aktivno in lepo poletje.

Odgovor na pobudo/vprašanje

Odgovor Patricia Čular:
Pobudo glede komarjev smo že prejeli s strani občanke in preverili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer smo pridobili informacijo, da je zatiranje komarjev v Sloveniji prepovedano in sicer z naslednjo obrazložitvijo: »Prisotnost in povečano število komarjev ne opravičuje rabe biocidnih sredstev v zunanjem okolju z namenom, da se zmanjša njihovo število. Insekticidov, ki bi se uporabljali v zunanjem okolju oz. na prostem v Sloveniji ne uporabljamo zaradi vpliva na druge organizme. Ko z njimi zatiramo komarje, ne zatiramo samo komarjev, temveč tudi druge žuželke, čebele in drugo. Uporaba insekticidov v zunanjem okolju je strokovno smiselna oz. upravičena pri pojavu izbruha nalezljive bolezni, ki jo prenašajo komarji. Tega v Sloveniji do sedaj ni bilo. Posamezni oboleli z virusom zahodnega Nila še ne predstavljajo izbruha. V lanski sezoni smo okužbo z virusom zahodnega Nila potrdili pri zgolj 5-ih bolnikih. Od septembra do konca novembra so bile testirane vse enote darovane krvi, nobena ni bila pozitivna, kar potrjuje redkost te bolezni. V Sloveniji trenutno ni dovoljena oz. je prepovedana raba insekticidov za zatiranje komarjev na prostem, saj za tovrstno rabo pri nas insekticida nimamo registriranega. V primeru registracije, zatiranje komarjev ne bo prepovedano.« Preverili smo prakso štirih primorskih občin, ki so uporabili sredstvo, ki dejansko ni insekticid in smo s strani Urada RS za kemikalije dobili potrditev, da ga lahko uporabimo. Primorske občine so temu namenile na občino cca 30.000 EUR, ker je uporaba tega na javnih površinah tesno povezana z ozaveščanjem občank, občanov, širše javnosti in uporabo tega tudi na privatnih površinah. Sedaj še preverjamo kakšni so rezultati v primorskih občinah in ko bomo dobili konkretne rezultate, ker so se tudi oni s tem soočali prvič, bomo tudi sami podali predlog. V tem primeru gre izključno za tigrastega komarja in ne za populacijo vseh komarjev.

Info

Datum:

01.06.2020


Izpraševalec:

Alenka Černelič Krošelj


Stranka:

LJUDJE ZA LJUDI