Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

8. seja Občinskega sveta občine Brežice

Dajem pobudo, da se javno razsvetljavo izklopi ali vsaj zmanjša osvetlitev javne razsvetljave po deseti uri zvečer, saj z osvetlitvijo ponoči zelo onesnažujemo okolje in povzročamo nepotrebne stroške, še posebej v času, ko se borimo za trajnostno in zeleno Zemljo.

Odgovor na pobudo/vprašanje

Odgovor župana: Mi smo že razmišljali o tem. Samo sem pa prepričan, da če gremo mi zdaj v to, da vsaj 60% občine znori, glede na migrante in vse ostalo kar se dogaja. Več ali manj se vsak dan si želijo dodatnih razsvetljav. Če živiš malo bolj proti meji in doživljaš dnevno travme, to ni primerno. Mogoče za mesto ali za zahodni del občine. Za del občine ob meji, je to v tem trenutku nesprejemljivo, dokler se stvari ne spremenijo. Mogoče je res, da se lahko kaj pogleda, a se bojim, da v tem času tega ne bomo mogli izpeljati.
Odgovor David Flajnik:
Občina si v zadnjih letih prizadeva zamenjati čim več starih, energetsko potratnih svetilk javne razsvetljave z novimi, varčnejšimi in z Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja ustreznimi svetilkami. Takšne svetilke ne svetijo več vsepovsod ampak samo na cesto. Lahko povemo tudi to, da so občani zelo občutljivi na delovanje omrežja javne razsvetljave, že ob nedelovanju posamezne svetilke so razburjeni in neučakani.

Info

Datum:

11.04.2024


Izpraševalec:

dr. Stanka Preskar


Stranka:

GIBANJE SVOBODA