Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

2. seja Občinskega sveta občine Brežice

Država in finance. Zelo previdni moramo biti kaj se bo sprejemalo na področju občin in kot je župan že omenil, Skupnost slovenskih občin sodeluje na tem področju. Koliko sem jaz seznanjen, je v večini zavodov manj kot 15 zaposlenih. To, da bi vsi zavodi prišli na občinski proračun, bi za nas predstavljalo malo katastrofo. Na tem mestu bi predlagal, da v prihodnje to zadevo obravnavamo, ker definitivno je naš skupni cilj, da dobre zadeve ohranjamo. Vlada ter državni organi pa naj na področju direktoratov, ki jih imamo in ki so več ali manj sami sebi namen, zadeve uredi, pa bo tako denarja za vse dovolj.

Odgovor na pobudo/vprašanje

Odgovor župana:
Kar se tiče tega drugega, bi rad poudaril, da sem tudi jaz član predsedstva Skupnosti občin Slovenije. Na račun tega mi je uspelo pridobiti te predvidene ukrepe. Definitivno bomo zelo spremljali ter naredili tudi analizo, kaj bi to pomenilo za našo občino. Če bi do tega prišlo, bi bila to seveda težava predvsem za ne-mestne občine in zavode. Tako bi kar avtomatsko ukinjali male zavode, kateri se lahko financirajo sami. Mislim, da so bili ti predlogi malo nepremišljeni. Res pa je, da smo imeli predviden sestanek z Vlado RS, a je bil le-ta zaradi velikega števila pripomb odpovedan, tako da sedaj čakamo naslednji sestanek. Tudi Skupnost občin Slovenije je rekla, da v tem trenutku na takšne stvari ne moremo pristati, kajti večina predlogov naj sploh ne bi imela prakse. Konec koncev tudi ukinitev krajevne skupnosti ne pomeni prihranka, kajti namesto njih bo moral nekdo drug nekaj narediti. Krajani pa bodo s tem izgubili tisto vmesno povezavo. Pri nas krajevne skupnosti delajo zastonj. Skratka, na to bomo pozorni in jaz vas bom na vsaki seji obveščal o vsem, če pa bo potrebno kaj posebnega pa bomo lahko sklicali izredno sejo.

Občina Brežice se je v dopisu, ki je bil v zvezi z varčevalnimi ukrepi, opredeljenimi v predlogu interventnega zakona za znižanje stroškov občin poslan Skupnosti občin Slovenije, opredelila tudi o ukinjanju statusa samostojnih zavodov. Pripombe v celoti pošiljamo v prilogi tega dopisa. Pripombe so zapisane v točki 9 priloge na straneh 4 in 5.

Priloga.pdf

Info

Datum:

24.11.2014


Izpraševalec:

Jurij Pezdirc


Stranka:

KORAK NAPREJ IN SONCE