Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

22.01.2015 / Zanimivo

V Pišecah ponosni na bisernoporočenca

Deli na FBNatisni

Pišece, Bizeljsko – V začetku meseca januarja sta Olga in Mihael (Miha) Leskovšek v pišeški cerkvi Sv. Mihaela obnovila svojo zakonsko zaobljubo izpred 60 let. Bisernoporočencema je ob tem izjemnem jubileju čestital župan občine Brežice Ivan Molan. Dejal je, da sta zakonca Leskovšek pomemben del družbenega življenja v svojem kraju, zaselku Orehovec v Pišecah, saj je njun dom že šest desetletij povezovalec tako vaščanov kot dogajanja v vasi. Zaželel jima je še obilo dobrega počutja in razumevanja. Ob vprašanju, kakšen je recept za dolgoleten in uspešen zakon, sta se Leskovškova strinjala, da je potrpežljivost pri tem gotovo pomembna vrlina.

Bisernoporo__enca_Leskov__ek.jpg

 

Bisernoporočenca sta prava zakladnica bogatih življenjskih izkušenj in spominov, ki jih še danes rada delita. V kraju se radi spominjajo veselega druženja v Leskovškovi hiši ob ličkanju koruze, ruženju fižola,  smukanju perja in podobnih dogodkih, ki so popestrili večere na vasi. Gospa Olga je bila še posebej priljubljena med mladimi, saj je znala svoje znanje o kmečkih opravilih potrpežljivo in z veliko mere dobre volje deliti z njimi, tako je veliko generacij mladih deklet naučila okopavati koruzo, žeti pšenico, pleti korenje in ostala dela, ki so jih morale gospodinje poznati.

Olga se je rodila in odraščala na Zevnikovi kmetiji na Bojsnem, Miha pa na njunem sedanjem domu, v Orehovcu. Njun vsakdan je krojilo delo na kmetiji. Že zgodaj v otroštvu sta izkusila vojno in pomanjkanje, Olga z družino v izgnanstvu v Nemčiji,  Miha pa na domačih tleh.   Po končani vojni sta pridno pomagala na domačijah svojih staršev in končno lahko začela uživati mladost. Živela sta nedaleč drug od drugega in skupna pot k nedeljskim mašam ju je združila v prijateljstvu, ki je prerastlo v ljubezen. V želji po skupnem življenju sta se  v začetku leta 1955 poročila in se v novem domu razveselila  rojstva hčerke Zinke. Človeka odprtega srca, vedrega duha in pridnih rok sta ponudila varen dom in ljubeznivo zavetje rejenkama  Zvonki in Marici. Delo na kmetiji je potekalo od jutra do večera, kljub vsem naporom je zakonca Leskovšek delo družilo in po besedah njunega sovaščanov sta bila zgled vsem mladim družinam v kraju kot  prijetna družabnika, vedno obdana z dobrimi sosedi in znanci.

Sosednje in sokrajani dobro pomnijo, kako skrbno sta Olga in MIha varčevala za gradnjo nove hiše, ki sta jo zgradila  v letih 1971-1974 zgolj s skromnimi prihodki svoje kmetije. Danes kmetija živi naprej, na njej že pomagata gospodariti  vnuka jubilantov  - Damjan z Urško in Boris z Nino, ki sta poleg hčerke Zinke Olgi in Mihatu  v veliko pomoč, raste pa že četrti rod: pravnuki Niko, Klemen in Lana, ki bisernoporočencema lepšajo jesen življenja.

Ob praznovanju biserne poroke so jubilantoma zaželeli njuni domači in gostje obilo zdravja, dobrega počutja ter še vrsto let srečnega skupnega življenja.