Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

09.02.2015 / Sporočila za javnost

Na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku podelili priznanja na področju kulture

Deli na FBNatisni

Zveza kulturnih društev Brežice je v petek, 6. februarja, v Domu kulture Brežice pripravila občinsko prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Zbrane je v uvodnem nagovoru pozdravil župan občine Brežice Ivan Molan in spregovoril o pomenu kulture za razvoj občine. Občina podpira ustvarjanje na področju kulture na različne načine, od sredstev za sofinanciranje delovanja društev do zagotavljanja primernih prostorov. Župan je čestital vseh prejemnikom priznanj in odličij z upanjem, da bodo uspešno nadaljevali svoje delo.

Slavnostni govornik Martin Dušič, predsednik Društva za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maksa Pleteršnika Pišece, je v govoru predstavil bogastvo ustvarjanja na področju ljubiteljske kulture v brežiški občini ter pomen dveh jezikoslovcev, ki izhajata iz krajev občine Brežice, Maksa Pleteršnika in dr. Jožeta Toporišiča.

Priznanja in odličja za leto 2014 je podelil predsednik Zveze kulturnih društev Brežice Jože Denič.

Priznanja so prejele: Anita Gramc  iz KD MePZ Viva Brežice,  Alenka Jezernik iz FS KUD OŽ Artiče, Bernardka Lončarič Črpič iz KUD Slavček Velika Dolina in Hedvika Lopatič iz PD Imani.

Bronasti odličji sta šli v roke Ivana Hriberška iz KD Globoko in Mihata Pšeničnika iz KD Kapele, srebrni odličji pa sta prejela Andrej Kvartuh iz KUD Slavček Velika Dolina in Slavko Požar iz KD Franc Bogovič Dobova.

Zlati odličji sta prejela Ivan Haler iz KUD Oton Župančič Artiče in Marjan Piltaver iz KD Ivan Kobal Krška vas, častno priznanje za življenjsko delo  je prejel Vladimir Cedilnik (Društvo likovnikov Brežice), ki se je v imenu nagrajencev tudi zahvalil.

Proslava_ob_slovenskem_kulturnem_prazniku_2015_04.jpg

Program prireditve je povezovala Mateja Jankovič Čurič, s glasbeno-plesnim programom pa so se predstavili  Folklorna skupina  KUD Oton Župančič iz Artič in Kapelski pubje (ljudski pevci KD Kapele).

Proslava_ob_slovenskem_kulturnem_prazniku_2015_10.jpg