Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

12.05.2015 / Sporočila za javnost

500 LET KMEČKEGA UPORA 1515; Le vkup, le vkup uboga gmajna

Deli na FBNatisni

Brežice – V Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice je potekala tiskovna konferenca na kateri je bil podrobno predstavljen vsebinsko izjemno bogat program obeležitve 500. obletnice kmečkih uporov na Slovenskem (1515). Osrednji dogodek bo vseslovenska proslava 19. junija v Brežicah, novembra pa bo potekal znanstveni simpozij namenjen interdisciplinarni obravnavi kmečkih uporov in njihovi razsežnosti. Občina Brežice namenja posebno podporo projektu praznovanja obletnice uporov pod vodstvom Posavskega muzeja Brežice.

 Tiskovna konferenca 500 let gradivo za novinarje.pdf

 

Sodelujo__i_na_tiskovni_konferenci.JPG

 
Leta 2015 mineva  500 let od prvega vseslovenskega kmečkega upora, ki je bil izjemen dosežek tedanjega časa, saj je v času brez množičnih medijev uspel aktivirati in združiti s skupnim ciljem 80.000 ljudi, ki so na tedanjem slovenskem ozemlju predstavljali 10% celotnega prebivalstva. Ta čas je bil odločujočega pomena v procesu oblikovanja slovenskega naroda, česar se danes premalo zavedamo, zato je cilj obletnice tudi približati zgodovinski dogodek ljudem.

 Tiskovna_konferenca.JPG

Številne ustanove in posamezniki so se na podlagi zavedanja pomena naporov naših prednikov združili v vseslovenski medinstitucionalni projekt, v katerem bodo z različnimi pogledi in aktivnostmi obeležili 500 let velikega dogodka.  

 Rekonstruirana_no__a_puntarjev_na_podlagi_risbe_Franja_Stiplov__ka.JPG

Program, ki ga koordinira Posavski muzej Brežice, nastaja v tesnem sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije, Kozjanskim parkom Podsreda, Kulturnim domom Krško, enotama Mestni muzej Krško in Grad Rajhenburg, Narodnim muzejem Slovenije, Oddelkom za etnologijo in kulturno antropologijo in Oddelkom za zgodovino FF, Univerza v Ljubljani, Osnovno šolo Brežice, Pokrajinskim muzejem Celje, Pokrajinskim muzejem Kočevje, Slovensko Matico, Zgodovinskim arhivom Celje in ZRC SAZU, Zgodovinskim inštitutom Milka Kosa, Zavodom za šolstvo RS ter z drugimi strokovnjaki (npr. Borisom Hajdinjakom).

 Predstavitev_programa_ob_500_obletnici_kme__kih_uporov_6.JPG

Predstavitev_programa_ob_500_obletnici_kme__kih_uporov_3.JPG

Vseslovenska proslava bo potekala na predvečer požiga brežiškega gradu, 19.6.2015. V ponedeljek in v torek, 9. in 10. novembra 2015, bo v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice znanstveni simpozij ob 500-letnici. V juniju bo izšel Puntraski časopis, lahko pa se bomo tudi podali na Puntarsko pot  v drugi polovici oktobra. S podporo Občine Brežice in z delom Društva zbirateljev Verigar Brežice bo v sredini junija izdana priložnostna znamka in ovojnica kot del obeležitve 500-letnice vseslovenskega upora.

 

 Levkup.jpg

LOGOTIP (Le vkup)

Za izhodišče logotipa ob 500-letnici kmečkega upora je oblikovalka Vesna Zakonjšek uporabila črke klica z letaka »Ain newes lied von den kraynnerischen bauern« iz leta 1515, ki je bil natisnjen na Dunaju. Tako so bili leta 1515 natisnjeni tudi prvi slovenski tiskani stavki. Šlo je za geslo in bojni klic slovenskih upornikov »Stara prauda« in »Leukhup, leukhup, leukhup, leukhup woga gmaina«. Oboje je natisnjeno v nemški pesmi iz leta 1515 o zmagi nad slovenskimi uporniki. Izvod letaka se danes nahaja v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani. V logotipu je ohranjena tipografija in črna barva črk zapisa ter dodana rdeča barva kot poudarek pomenu upora.

Avtorica_logotipa_Vesna_Zakonj__ek_Kozjanski_park.JPG