Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

29.09.2015 / Sporočila za javnost

Predstavitev dosežkov poletne turistične sezone v Brežicah

Deli na FBNatisni

Brežice – Ob zaključku poletja je Občina Brežice v sodelovanju z javnima zavodoma Zavod za podjetništvo, turizem in mladino (ZPTM) Brežice ter Posavskim muzejem Brežice predstavila rezultate poletne turistične sezone v mestu. Dogodki na t.i. Poletni mestni promenadi, ki je bila novost tega poletja, beležijo več kot 6.000 obiskovalcev, festival »Brežice, moje mesto« je skozi desetdnevno dogajanje v mesto pripeljal 21.000 obiskovalcev, Posavski muzej Brežice je tudi zaradi sodelovanja pri projektu turističnega avtobusa (akterji Terme Čatež d.d., Radio 1, ZPTM Brežice, Občina Brežice) do sedaj zabeležil več kot 14.000 obiskovalcev, kar je za skoraj polovico več kot v l. 2013. Rezultati dokazujejo prednosti povezovanja akterjev na področju turizma.

Občina nudi osnovne pogoje, za razvoj je potreben interes zasebnikov

»Za razvoj turizma je potreben tudi večji interes zasebnikov«, pravi župan občine Brežice Ivan Molan. Občina Brežice celotno skrbi za podporo razvoju turizma tako z umeščanjem strategije za razvoj turizma v prostor (občinski prostorski načrt je npr. omogočil širitve term v Dobovi in na Čatežu), z vlaganjem v turistično infrastrukturo (obnova Mestne hiše, gradu, vzpostavitev vinoteke, trgovine z lokalnimi izdelki, turistično-informacijski center s predstavitvijo turistične ponudbe) kot z neposrednimi pomočmi (javni razpisi za sofinanciranje delovanja društev, za predstavitve, festivale, ipd.) in sofinanciranjem Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino (ZPTM) Brežice preko katerega občina usmerja aktivnosti na področju turizma.       

Turisti__ni_avtobus_2015_25.JPG

Brezplačni turistični avtobus je rezultat sodelovanja Občine Brežice, ZPTM Brežice, Radia 1 in Term Čatež

Župan Ivan Molan je še dejal, da so številne prireditve v mestu v izvedbi javnih zavodov predvsem priložnost za zasebnike, ki pa jo morajo znati izkoristiti. Fakulteta za turizem lahko ponudi strokovno znanje, ki bo pripomoglo k izboljšanju ali prilagoditvi turistične ponudbe, občina in zavod omogočata osnovne pogoje, vendar so ključnega pomena pri razvoju turizma iniciative zasebnikov. Letni vložek občine v turizem znaša neposredno dobrih 400.000 evrov, skupaj s posrednim vlaganjem (tudi v infrastrukturo) pa se ta vsota približa milijonu evrov.

IMG 3390

V Brežicah poteka eden največjih poletnih festivalov v Sloveniji

Vodja Centra za podjetništvo ZPTM Brežice Anja Antončič in direktorica ZPTM Brežice mag. Mateja Gerjevič sta s poletno sezono v mestu zadovoljni, saj je bil obisk festivala »Brežice, moje mesto« kljub vremenskim nevšečnostim na ravni preteklega leta. Zabeležili so 21.000 obiskovalcev za katere je pripravilo program v 11 podprojektih festivala 650 sodelujočih. Brežice imajo dober potencial, da postanejo festivalsko mesto, saj je zanimanje za dogodke v mestu pri obiskovalcih zdravilišč iz leta v leto večje.

Dan kruha, vina in salam na grajskem dvorišču v sklopu festivala Brežice, moje mesto

Dan kruha, vina in salam

Dodatna ponudba v mestu je zanimiva za turiste term, saj so Brežice med redkimi zdraviliškimi kraji, ki ohranjajo število nočitev iz preteklih let (630.000), medtem ko ostala zdravilišča beležijo upad nočitev. V zavodu si želijo za prihodnje leto del mestnega jedra zapreti za promet v poletnih mesecih in dogajanje še dodatno obogatiti s ponudniki, nagraditi si želijo tudi turistični avtobus, ki turiste brezplačno prevaža v mesto. Tako mesto kot ostali kraji občine omogočajo razvoj turizma v povezavi s kulturo in športom.

Živahna Poletna mesta promenada pred Mestno hišo v Brežicah je bila cilj tako domačih kot tujih obiskovalcev

poletna promenada

Posavski muzej Brežice vse bolj usmerjen v turizem

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj je predstavila rezultate, kateri dokazujejo, da z povezovanjem javnih zavodov in društev ter zunanjih organizacij raste tako število prireditev (87) kot obiskovalcev muzeja (14.300). Zelo pozitivno je bila sprejeta sprememba odpiralnega časa v muzeju, ta je poleti odprt do 21. ure, za večjo dostopnost pa se bodo v muzeju trudili še naprej. Želijo si urediti pokrito grajsko dvorišče, da bodo prireditve v poletnem času manj pod vplivom nenadnih vremenskih sprememb in še privlačnejše za organizatorje in obiskovalce.

Posavski muzej Brežice je v poletju ponudil petdnevne delavnice namenjene otrokom in približal muzej mladim

IMG 1887