Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

24.10.2015 / Župan

Francoski veleposlanik prišel na ogled razmer v občini

Deli na FBNatisni

Brežice, Dobova – Veleposlanik Republike Francije v Sloveniji, nj. eks. Pierre-François Mourier, je prišel na delovno srečanje z županom občine Brežice Ivanom Molanom in na ogled razmer z migranti na terenu, saj se je želel sam prepričati, kakšno je stanje. Veleposlanik Mourier je obiskal Policijsko postajo Brežice in novi zbirni center v Dobovi, ogledal si je tudi Rigonce. Izrazil je podporo svoje države tako občini kot Sloveniji in se strinjal, da so migranti odgovornost celotne Evropske unije ter da so takojšnji skupni evropski ukrepi nujni.

Župan Ivan Molan je francoskemu veleposlaniku predstavil razmere v občini in težave ohranjanja normalnega življenja prebivalcev ob meji. Zaradi skoraj izrednih razmer v obmejnem pasu, hitrega povečanja koncentracije ljudi na nekaj kilometrskem področju za nekaj tisoč na dan in gostega prometa imajo težave tako domačini kot lokalna podjetja, ki beležijo upad dejavnosti, težave imajo tudi z dostavo.

IMG 4176

Župan Ivan Molan je izpostavil nujnost sistemske ureditve pomoči migrantom, saj so številni prostovoljci na robu zmogljivosti, nujna bo tudi pomoč v kadrih in materialu iz evropskih držav. Med ogledom na terenu je župan Ivan Molan veleposlaniku predstavil tudi težave s katerimi se soočajo tako slovenski policisti kot migranti, saj hrvaška stran migrante pošilja preko zelene meje, kjer je prehodnost terena težja, mestoma celo nevarna, namesto da bi jih v napovedanih skupinah pošiljala v Slovenijo preko urejenega mejnega prehoda. Takšna ureditev bi bila tudi veliko bolj humana do migrantov, je dejal župan.

IMG 4175

IMG 4220

IMG 4230

IMG 4189