Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

10.02.2016 / Sporočila za javnost

Varuhinja človekovih pravic ob obisku Brežic – ljudje z občino zadovoljni, pogoste so socialne stiske

Deli na FBNatisni

Brežice, 10. februar – Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v tem letu za 2. poslovanje zunaj sedeža institucije Varuha človekovih pravic RS izbrala Brežice. V prostorih Mestne hiše je varuhinja z dvema ekipama sprejela 14 pobudnic oz. pobudnikov. Ob zaključku poslovanja je varuhinja na novinarski konferenci predstavila težave, s katerimi so se ljudje obrnili nanjo. Najbolj pereče so socialne stiske ljudi, ki si z lastnimi dohodki ne morejo zagotoviti preživetja, pogosto je socialna stiska povezana z zdravstvenimi težavami in pomanjkanjem brezplačne pravne pomoči ter pomanjkanjem pomoči države družinam, ki skrbijo za člane z duševnimi boleznimi.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer se je po zaključku poslovanja s pobudniki sestala z županom občine Brežice Ivanom Molanom in mu predstavila s kakšnimi težavami se srečujejo pobudniki. Gre za težave, s katerimi je seznanjena tudi Občina in so z vidika lokalne samouprave nerešljive, ker so izven pristojnosti Občine (neplačevanje bolniške delodajalca, odločbe CSD, odkup zemljišč, kjer se nahaja romsko naselje, ...). Varuhinja človekovih pravic je pohvalila skrb občine na področju vzgoje in izobraževanja, še posebej je izpostavila dobro prakso pri zagotavljanju prevozov šolarjev in otrok s posebnimi potrebami.

Obisk VČP februar 2015 06

Župan Ivan Molan je dejal, da se na Občini vsi zavedajo težkega socialnega položaja ljudi, zato skuša Občina v danih zakonskih okvirjih pomagati ljudem. V mesecu decembru je tako Občina Brežice z enkratnimi denarnimi pomočmi blažila socialno stisko zaposlenih v podjetju BGS, ki že več mesecev ne prejemajo plačila. Občina Brežice si tudi želi  urediti bivalne enote za občane v stanovanjski in ostalih stiskah, vendar še vedno čaka na pogodbo ministrstva,  s katero bo pridobila prostore in jih preuredila. Župan Ivan Molan je varuhinjo opozoril na vztrajno nižanje sredstev države občinam, manjša sredstva pa pomenijo nižjo kakovost bivanja za ljudi.

Poleg že znanih pobud varuhinja prejela novo pobudo glede prakse Zdravstvenega inšpektorata RS

Sodelavci varuhinje so se srečali z nekaterimi že znanimi pobudami in pobudniki, varuhinja pa je prejela tudi novo pobudo. Ta se nanaša na neenotno uporabo prava inšpekcijske službe, saj ima Zdravstveni inšpektorat RS zelo različno prakso, ker določeno prakso v nekaterih primerih šteje kot zdravstveno dejavnost drugič pa kot zdravilsko dejavnost, kar pa je za pravno državo nedopustno.

Obisk VČP februar 2015 01Obisk VČP februar 2015 07Obisk VČP februar 2015 04

Pomočnik varuhinje Tone Dolčič je izpostavil pomanjkanje poznavanja pravic, ki jih ima posameznik v različnih postopkih, in težave pri razumevanju uradnih aktov zaradi prezapletenih zapisov - izpostavil je primer odločbe pristojnega centra za socialno delo, ki je prejemnik brez pomoči pravnika ni mogel razvozlati. Varuh pogosto pojasnjuje različne odločbe posameznikom, državi pa predlagajo, da omogoči brezplačno pravno pomoč širšemu krogu ljudi.