Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

19.04.2016 / Sporočila za javnost

Občinski svet sprejel sklepe za poplavno varnost

Deli na FBNatisni

Brežice, 19. april – Svetnice in svetniki Občinskega sveta Občine Brežice so na 11. redni seji sprejeli štiri sklepe, ki se nanašajo na zagotavljanje poplavne varnosti naselij in objektov v občini Brežice. Na sejo so bili povabljeni tudi predstavniki pristojne službe Direktorata za vode in investicije na Ministrstvu za okolje in prostor, ki so vabilo posredovali Direkciji Republike Slovenije za vode. Predstavniki Direkcije za vode se seje niso mogli udeležiti, Občino Brežice pa so obvestili, da bodo skupaj s podjetjem Infra d.o.o. obravnavali nadaljnje korake pri načrtovanju in izvedbi ukrepov poplavne varnosti ter Občino o tem obveščali.

Sprejeti sklepi brežiškega občinskega sveta

1. sklep:   

Občinski svet Občine Brežice soglaša, da se iz predstavitve protipoplavnih ukrepov za Krško vas in Velike Malence (Ukrepi protipoplavne varnosti porečja reke Krke; V. Malence in Krška vas; feb. 2016), ki jo je pripravilo podjetje Infra d.o.o. izvedejo ukrepi iz druge variante protipoplavne zaščite, kateri vključujejo nižje nasipe in nižje protipoplavne zidove, predvsem pa:

  • poglobitev Save ob HE Brežice do sotočja s Krko in nadaljnja poglobitev Save v predvideni dolžni do Mosteca,

  • razširitev struge Krke dolvodno od mostu na AC prekoKrke, do sotočja s Savo,

  • protipoplavni nasip od AC dolvodno na levem bregu Krke v dolžini cca 800 m,

  • protipoplavni nasip in zid ob Krški vasi od mostu na Krki v Krški vasi do nadvoza nad avtocesto na LC

  • tesnitev propustov in podhodov ali preprečevanje pretoka visokih voda iz ene strani AC na drugo stran,

  • zaščita objektov z opornim zidom na Velikih Malencah.

 

Ob tem Občinski svet  zahteva, da se izvedejo gradbeni protipoplavni ukrepi za zaščito Krške vasi in Velikih Malenc utemeljeni v DPN za HE Brežice in DPN za HE Mokrice, ki predstavljajo nedeljivo celoto ukrepov in  prinašajo skupen učinek protipoplavne zaščite obeh vasi le ob hkratnem učinkovanju.

 

2. sklep:

Občinski svet Občine Brežice poziva, da pristojno ministrstvo in investitor zagotovita vse potrebne aktivnosti ter sredstva za nadaljevanje postopkov umeščanja HE Mokrice ter vseh ostalih ureditev iz Uredbe za DPN za območje HE Mokrice. 

 

3. sklep:

Občinski svet Občine Brežice poziva, da pristojno ministrstvo nemudoma prične s postopki urejanja protipoplavne zaščite naselij pred vplivi Sotle in Šice.

 

4.   sklep:

Občinski svet Občine Brežice poziva Podjetji Infra d.o.o., Leskovec pri Krškem, HESS d.o.o., Brežice ter Odbor za izgradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi, da skupaj z Občino Brežice opravijo razgovore z resornimi ministrstvi v zvezi z doseganjem cilja ureditve celovite protipoplavne zaščite na območju Občine Brežice. Podjetje Infra d.o.o. se zaveže, da upošteva vsa določila iz okoljevarstvenega soglasja in ves čas skrbi, da zemljišča ohranijo svojo rodovitnost oz. s posegi gradnje ne zmanjšujejo njenega potenciala in ga poziva, da izdela podroben program postopkov za pridobitev dokumentacije in izgradnje, skupaj s terminskim planom, da zagotovi dokončanje izvedbe ukrepov do 30. 6. 2017 za območje Velikih Malenc in Krške vasi ter Program predstavi Občini Brežice in krajanom prizadetih vasi.