Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

19.07.2016 / Zanimivo

Voda v reki Krki in gramozni jami Boršt primerna za kopanje

Deli na FBNatisni

Občina Brežice vsako leto v izvedbi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (v nadaljevanju NLZOH), Oddelkom za okolje in zdravje Novo mesto ugotavlja primernost reke Krke za kopanje. Pred pričetkom kopalne sezone so bili odvzeti vzorci vode na Velikih Malencah (pri Jamniku), na ŠRC Grič in letos prvič v gramozni jami Boršt. Vzorčenje je bilo opravljeno na krajih, kjer se ljudje pogosto kopajo, vendar jih državni monitoring ne pokriva. Metoda vzorčenja in vse analize so bile opravljene na enak način in v enakem obsegu kot pri državnem monitoringu kopalnih vod.

Na podlagi Poročila o preskušanju kopalne vode v naravnih kopališčih in ocene mikrobioloških in kemičnih rezultatov preiskanih vzorcev površinskih voda je reka Krka vse od izvira do izliva v reko Savo primerna za kopanje. Prav tako je za kopanje primerna gramozna jama Boršt. Voda na odvzemnih mestih  je bila brez za reko značilnega vonja, le nekoliko rjavkasta zaradi cvetenja kremenastih alg. Vsi ostali parametri na posameznih odvzemnih mestih kopališč so skladni s predpisi.

SUPanje 2

Borst3

Opozorila in priporočila NLZOH:

  • Vode iz rek ne smemo uporabljati za pitje ali pripravo hrane.

  • Med kopanjem se moramo izogibati požiranju vode; še posebej je pomembno na to opozoriti otroke.

  • Potrebna je posebna previdnost pri skokih v vodo; na mestih kjer ni možno oceniti globino vode (temna, kalna voda) je to početje zelo tvegano!

  • Za starše: male neplavalce in čofotalce ne smemo nikakor pustiti same in brez nadzora v bližini rek ali drugih vodnih površinah.

  • Po kopanju priporočamo prhanje z zdravstveno ustrezno pitno vodo.