Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

29.07.2016 / Sporočila za javnost

DEZINFEKCIJA PITNE VODE NA VODOVODNEM OMREŽJU BIZELJSKO

Deli na FBNatisni

Javno podjetje Komunala Brežice d.o.o. obvešča uporabnike bizeljskega vodovodnega sistema, da je kontrolna vzorcev pitne vode, odvzetih 25. 7. 2016, pokazala, da je bila voda ponovno kontaminirana z intestinalnimi enterokoki in koliformnimi bakterijami, zato je treba izvesti dezinfekcijo pitne vode na celotnem vodovodnem omrežju Bizeljsko.

Po izvedeni dezinfekciji bodo ponovno odvzeti kontrolni vzorci na vzorčnih mestih, kjer so bili ob zadnjem vzorčenju neskladni – če prisotnost intestinalnih enterokokov ne bo ugotovljena, bo ukrep obveznega prekuhavanja pitne vode nemudoma preklican.

Dezinfekcija vodovodnega omrežja se bo izvajala z doziranjem klora v pitno vodo s pomočjo avtomatskega klorinatorja. Vsebnost prostega klora bo nenehno kontrolirana na več mestih na omrežju, pri čemer bo dosežena potrebna ciljna vrednost 0,20–0,25 mg/l prostega klora. Gre za začasno dezinfekcijo pitne vode, ki se preneha izvajati po doseženi ciljni vrednosti prostega klora in potrjeni zdravstveni ustreznosti pitne vode. Stalna dezinfekcija bi bila potrebna le v primeru nenehnega ponavljanja zdravstveno neustreznih vzorcev pitne vode.

Poudariti je treba, da se tudi na drugih vodovodnih sistemih, z izjemo brežiškega, pitna voda ves čas dezinficira na enak način, voda pa je kljub prisotnemu vonju po kloru zdravstveno ustrezna in varna za uživanje.

Začetek dezinfekcije bo v ponedeljek, 1. 8. 2016, trajala bo predvidoma 2 (dva) dni oziroma do dosežene ciljne vrednosti prostega klora v celotnem vodovodnem sistemu Bizeljsko.

Komunala Brežice, d. o. o. se uporabnikom zahvaljuje za razumevanje.