Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

01.08.2016 / Projekti

Poletne aktivnosti mednarodnega projekta »Občuti svobodo vode«

Deli na FBNatisni

Brežice, 1. avgust - Evropski projekt »Občuti svobodo vode«, ki ga Občina Brežice pod okriljem programa Erasmus+ izvaja s partnerskimi organizacijami, je v letošnjem letu zaživel skozi različne dejavnosti. Poleg aktivnosti za projektne partnerje so se pričele tudi dejavnosti namenjene uporabnikom. Do sedaj smo izvedli številne individualne in skupinske treninge ter testiranja opreme, s katerimi poskušamo invalidom približati vodne športe in izboljšati njihovo uporabniško izkušnjo s prilagoditvijo športnih pripomočkov ter jih vključiti v družbeno dogajanje, ki ga gradimo na osnovi vodnih športov.

Projektne aktivnosti so se pričele marca 2016 s srečanjem predstavnikov projektnih partnerjev t.i. konzorcija z županom Občine Brežice Ivanom Molanom, ki je pokrovitelj projekta, in podžupanjo Občine Brežice Katjo Čanžar, ki je prevzela vodenje projekta. Konec maja je sledil dvodnevni informativni dan, s katerim smo projekt predstavili potencialnim udeležencem in otvorili sezono projektnih aktivnosti na vodi.

Project partners meeting

V sklopu aktivnosti projekta so bili doseženi že nekateri konkretni rezultati. Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu je izvedla 20 izmer značilnosti uporabe različnih modelov SUP (Stand Up Paddling – veslanje stoje) desk in testirala štiri različne pristope k uporabi deske s strani gibalno oviranih uporabnikov. Občina Brežice je s pomočjo Kajak kanu kluba Čatež organizirala tri vodne treninge, poimenovane »cross treningi«, saj so se udeleženci preizkušali v veslanju v kanuju, kajaku, na SUP deski in deskanju na vodi.

Občina Brežice ravno tako zagotavlja tedensko vadbo na prostem, na fitnes napravah ter s športnimi pripomočki, s pomočjo katerih se udeleženci spoznavajo s tehnikami veslanja in pripravljajo na uporabo čolnov ter desk.

Društvo za boljši svet Vilinski ključ že budno spremlja udeležence projektnih aktivnosti in njihove zgodbe, na podlagi katerih bosta nastala knjiga in dokumentarni film, ekipa Športnega društva Muha pa se je usposabljala za delo z invalidi-deskarji ter prilagojeno opremo za deskanje na vodi. Češki partner Pro rozvoj Šumavy je osnoval skupino, ki bo testirala in razvila invalidom prilagojene fitnes naprave, namenjene krepitvi telesa na prostem. 

FFW 1FFW2FFW3IMG 1715

V mesecu avgustu bo celoten projektni konzorcij (Občina Brežice, Pro rozvoj Šumavy, Fakulteta za Informacijske študije v Novem mestu, Waterford Institute of technology, Dunavska mreža, Magic Bastos, Društvo za boljši svet Vilinski ključ) nadaljeval s trenutnimi aktivnostmi. Na vadbah in testiranjih so vedno dobrodošli novi udeleženci, te bomo z veseljem sprejeli v svojo družbo tudi v nadaljevanju projekta, ki bo trajal do konca leta 2018.

Partnerji pri projektu Občuti svobodo vode

 

Erasmus.jpg