Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

16.01.2018 / Sporočila za javnost

Srečanje z duhovniki in redovnicami, ki delujejo v občini Brežice

Deli na FBNatisni

Dobova – V začetku novega leta se župan Občine Brežice Ivan Molan s sodelavci tradicionalno sreča z duhovniki in redovnicami, ki delujejo na področju občine Brežice. Vsakoletno srečanje je priložnost za pogovor o dosedanjem delu, sodelovanju in načrtih za prihodnost. Župan Ivan Molan je po dobrodošlici zbranim predstavil delo Občine Brežice v preteklem letu in načrte za prihodnje. V imenu duhovnikov je spregovoril brežiški župnik Milan Kšela, ki je sodelovanje med občino in župnijami označil kot korektno in uspešno.

V nagovoru je Milan Kšela, ki je v letu 2017 prejel tudi naziv častni občan Občine Brežice, o tradicionalnem srečanju povedal: »Na tem srečanju se ob skupni mizi pogovorimo o aktualnih zadevah, ki se tičejo našega sodelovanja med občino in župnijami, ki jih občina pokriva. Duhovniki v prvi vrsti vzdržujemo pastoralno oskrbo naših vernih krajanov, pri tem pa ohranjamo in obnavljamo tudi naše župnijske cerkve, podružnice in druge cerkvene objekte. Oboji delamo za iste ljudi v dobrobit le-teh.«

Občina Brežice preko javnega razpisa namenja del proračunskih sredstev za sofinanciranje programov na področju ohranjanja in vzdrževanja kulturnih spomenikov lokalnega pomena, ki niso v lasti Občine Brežice ter drugih programov na področju kulture, kamor sodijo tudi obnove sakralnih objektov, ki predstavljajo pomembno kulturno dediščino.

Brežiški župnik Milan Kšela, je še dejal, da je pozitivno, da se vlaga v ljudi, da ima občina posluh za društva. Konkretno občina preko javnih razpisov podpira delovanje in programe društev, ki organizirajo delavnice, srečanja, izobraževanja in programe za mlade in otroke, med temi tudi zelo dobro obiskane oratorije.

V svojem nagovoru se je Milan Kšela dotaknil tudi razmer v družbi, ki je do krščanske vere danes celo bolj nestrpna kot pa je bila v letih po osamosvojitvi naše domovine Slovenije. Odnosi duhovnikov z občino so dobri, je dejal Milan Kšela, čeprav ugotavljajo, da je družbena klima v Sloveniji krščanstvu nenaklonjena. Še vedno se sliši tiste posameznike, ki nostalgično pogrešajo čase iz preteklega režima. »Določeni ljudje pa gledajo samo v prihodnost, kar je sicer prav, in sprejemajo kulturo tistih, ki k nam prihajajo tako ali drugače. Čeprav so sedaj še v manjšini, pa že pokažejo svojo identiteto – tudi vero. Zato bo prav, da se tudi mi zavedamo čigavi smo, da smo Slovenci, Evropejci, in da Evropa živi iz krščanskih korenin,« je svoj nagovoril sklenil dolgoletni brežiški župnik.

Srečanja z županom Ivanom Molanom so se udeležili naddekan in župnik Jože Špes (Savski dekanat), dekan in župnik Franc Rataj (župniji Artiče in Sromlje), župnik Milan Kšela (župnija Brežice), župnik dr. Janez Kozinc  (župnija Pišece), župnik Janez Zdešar (župnija Velika Dolina), župnik mag. Janez Žakelj (župnija Cerklje ob Krki), župnik Jože Pacek (župnija Čatež ob Savi),  župnik msgr. France Novak (župnija Sv. Križ – Podbočje), župnik Vlado Leskovar (župniji Bizeljsko in Kapele), župnik Matej Užmah (župnija Dobova), kaplan Roman Travar (župnija Dobova) ter s. Marinka Prosen in s. Judita Čebular iz redovne skupnosti Hčere krščanske ljubezni (Cerklje ob Krki).

Srečanje z duhovniki in redovnicami