Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

02.02.2018 / Župan

Kulinarično doživetje ob predstavitvi knjige Okusi Posavja

Deli na FBNatisni

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru je v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice ter Občino Brežice pripravila kulinarično doživetje ob izdaji knjige Okusi Posavja avtoric doc. dr. Marjetke Rangus in doc. dr. Lee Kužnik ter okroglo mizo o izzivih prehranske dediščine v sodobni kulinariki.

Na strokovnem posvetu, ki ga je moderirala novinarka Kaja Sajovic, so sodelovali kuharski mojstri Jure Tomič iz Oštarije Debeluh, Robert Gregorčič iz Oštarije in Matevž Krulc iz Stare gostilne Krulc, vinarji Marijan Kelhar iz Keltisa, Janez Šekoranja iz Vina Graben in Miha Istenič iz kleti Istenič ter etnolog dr. Janez Bogataj, 21. vinska kraljica Slovenije Maja Žibert in lastnik Turistične kmetije Martinovi Franc Tomše. 

IMG 1890

Po besedah župana občine Brežice Ivana Molana sta izid knjige z recepti za tradicionalne posavske jedi in strokovni posvet že rezultata strategije razvoja turizma v občini Brežice, kjer je ravno na področju kulinarike še veliko rezerve, vlagati pa bo potrebno tudi v povečanje prepoznavnost destinacije.

IMG 1934IMG 1935

Etnolog , ki je napisal uvodno besedilo knjigi, je dejal, da vsako resno prizadevanje na regionalni in lokalni  kulinariki ravni potrebuje najprej raziskavo, in to je s knjigo Okusi Posavja opravljeno, sedaj pa je potrebno nadaljevati z delom. Posavje po besedah dr. Bogataja nujno potrebuje t.i. kulinarično piramido, katere podnožje predstavlja kulinarično bogastvo iz vseh obdobij zgodovine in sedanjosti, v srednjem delu piramide so izbrane jedi in v vrhu piramide dve ali tri jedi, ki bodo kjerkoli in kadarkoli reprezentančno predstavljale Posavje tudi kot gastronomsko destinacijo.

IMG 1886

Kulinarično doživetje je obiskovalcem postreglo z degustacijami vin Keltis, VIna Graben (Šekoranja) in Martinovih (Franc Tomše) ter penin Istenič in izborom tradicionalnih posavskih jedi, ki so jih pripravili v Stari gostilni Krulc.  Med temi so bili posavski kotü, šmoren s klobaso, sevniška šunka v testu, ocvirkovka, ajdovi krapi z ocvirki, ajdovi štruklji z jabolčno čežano ipd..

IMG 1896IMG 1922IMG 1950IMG 1860IMG 1871IMG 1863IMG 1872