Gumb išči|

Zapri iskalnik

18.04.2018 / Zanimivo

Kulinarične delavnice posavskih jedi v polnem teku

Deli na FBNatisni

Brežice, april 2018 – Štiri ponedeljkove popoldneve ima kuhinja v Osnovni šoli Brežice novo vsebino. Tu potekajo kulinarične delavnice za gostinske ponudnike, ki jih ob podpori Občine Brežice izvaja Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru.

Občina Brežice sledi ciljem, zapisanim v Strategiji razvoja turizma za obdobje 2017-2021, zato je pristopila k izvedbi projekta »Vzpostavitev lokalnih proizvodov (gastronomska strategija)«. Izbrani izvajalec, Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, je v mesecu aprilu znotraj tega pričel z izvajanjem štirih kulinaričnih delavnic. Udeleženci delavnic so gostinski delavci pri ponudnikih iz občine, ki so se odzvali na javno povabilo.

Okusi posavja delavnica Oš Brežice-16Okusi posavja delavnica Oš Brežice-2

Namen delavnic je spoznavanje lokalnih ponudnikov kakovostnih pridelkov in izdelkov, izgradnja recepture za tradicionalne posavske jedi in priprava za strežbo v restavracijah, priprava tradicionalnih jedi z lokalnimi sestavinami po dogovorjenih standardih kakovosti, uvrstitev lokalnih tradicionalnih jedi na jedilne liste lokalnih restavracij in predstavitev kakovostne lokalne kulinarične izkušnje obiskovalcem.

 

Delavnice potekajo pod vodstvom chefov Roberta Gregorčiča (Oštarija, Dolenjske Toplice) in Gregorja Dujakoviča (Hotel Splavar).  

Okusi posavja delavnica Oš Brežice-19Okusi posavja delavnica Oš Brežice-22

Udeleženci so uspešno opravili prvi dve delavnici, v drugi polovici pa jih čaka še postopek in priprava dodatne jedi  - od izbora živil iz lokalnega okolja,  predpriprave, postrežbe na krožniku, do predstavitve jedi, umestitve jedi v meni do izbire vinske spremljave. Zadnja kulinarična delavnica bo namenjena pripravi »kraljice menija« in pogovoru z vinarji.

Okusi posavja delavnica Oš Brežice-37Okusi posavja delavnica Oš Brežice-34Okusi posavja delavnica Oš Brežice-33Okusi posavja delavnica Oš Brežice-3

V projektu bo Občina Brežice z izvajalcem oblikovala tudi delovno skupino za jedi, ki bo definirala kulinarično piramido s prepoznavanjem  celotnega kulinaričnega bogastva Posavja, reprezentativnih jedi občine in izborom jedi, ki naj bi najbolje predstavljale gastronomsko regijo. Začrtano je tudi oblikovanje kolektivne blagovne znamke za pridelke in prehranske izdelke, rokodelske izdelke in jedi.

Okusi posavja delavnica Oš Brežice-5Okusi posavja delavnica Oš Brežice-20Okusi posavja delavnica Oš Brežice-21Okusi posavja delavnica Oš Brežice-23Okusi posavja delavnica Oš Brežice-25

Projekt predstavlja nadaljevanje dogajanja v začetku februarja, ko je Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice ter Občino Brežice predstavila knjigo Okusi Posavja ter pripravila kulinarično doživetje skozi katero je del jedi postavila na ogled in v okušanje obiskovalcem.