Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

23.08.2023 / Sporočila za javnost

Do 28. avgusta je potrebno oddati vlogo za pomoč po ujmah

Deli na FBNatisni

Do 28. avgusta se zbirajo izpolnjene vloge prosilcev za pomoč po nedavnih ujmah.

Vlada je humanitarnim organizacijam namenila skupno dobrih 11 milijonov evrov, dodeljena sredstva bodo namenjena neposredno prizadetim prebivalcem, višina bo odvisna od stopnje škode.

Pomoč prizadetim v poplavah

  • Za trajno uničene hiše ali stanovanja, ki so praktično neobnovljiva, in zahtevajo nadomestno bivališče, bo višina pomoči znašala 3000 evrov.
  • V primeru poplavljenih stanovanjskih etaž bo višina pomoči znašala 1500 evrov.
  • Za poplavljene kletne prostore pa bo višina pomoči znašala 500 evrov.

Prosilci za pomoč morajo izpolniti vlogo in jo oddati najkasneje do 28. avgusta osebno ali po pošti na lokalnih združenjih Rdečega križa ali Karitasa, kjer so utrpeli škodo. Vlogo lahko oddajo tudi v sprejemni pisarni Občine Brežice.

Pomoč prizadetim v neurju

Prav tako najpozneje do 28. avgusta pa lahko vlogo za pomoč oddajo tudi vsi, ki so bili od 12. julija do 2. avgusta letos prizadeti zaradi močnega neurja, dolgotrajnih nalivov, močnega vetra, toče ali naraslih hudournikov.

  • V primeru popolnoma uničenih stanovanj ali hiš, kjer je posameznik lastnik ali solastnik, je višina sredstev od 8000 do 15.000 evrov.
  • Za poškodovane strehe, ostrešja in prizadete stanovanjske prostore bo višina sredstev znašala od 2000 do 8000 evrov.
  • Za sanacijo zalitih kletnih prostorov, poškodovane infrastrukture ter fasade, oken in vrat je na voljo pomoč v višini od 1000 do 2000 evrov.
  • V primeru delno odkritih streh, uničenih zalog hrane ali kurjave ter poškodovanih sten in tal pa je višina sredstev od 500 do 1000 evrov.

Oškodovanci lahko vloge za pomoč oddajo na pristojno občino, lokalno izpostavo Karitasa, Rdečega križa in na organizacijo EHO Podpornice. Vlogo lahko oškodovanci oddajo osebno ali po pošti.

Vsak posamezni upravičenec bo prejel pomoč na podlagi sklepa ene od omenjenih organizacij, pri čemer se upoštevajo tudi že prejeta sredstva iz naslova dobrodelnih organizacij.

VLOGA POPLAVE.pdf

VLOGA NEURJE.pdf