Skoči na vsebino
Gumb išči|

Zapri iskalnik

16.10.2023 / Sporočila za javnost

Predstavitev turističnih društev in tekmovanje v kuhanju županovega golaža privabilo številne obiskovalce

Deli na FBNatisni

V soboto, 14. oktobra 2023, je na Bizeljski cesti pred Vodovodnim stolpom v okviru prazničnega oktobra potekala predstavitev turističnih društev in dan odprtih vrat Vodovodnega stolpa z dobrodelno noto – zbiranjem humanitarnih prispevkov za družino Črpič.

Na dogodku se je predstavilo 10 turističnih društev, Občinska turistična zveza Brežice in Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru  ter se tudi pomerili v kuhanju golaža in jesenski dekoraciji stojnic. Za uspešno izvedbo dogodka smo združili moči Občina Brežice, Posavski muzej Brežice, občinska turistična zveza Brežice, Območno združenje Rdečega križa Brežice, turistična društva, Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, ZPTM Brežice, PGD Brežice in Civilna zaščita Občine Brežice.

V kuhanju letošnjega županovega golaža se je letos pomerilo 12 ekip in sicer: TD Artiče, TD Dobova,  Občinska turistična zveza Brežice, TD Kapele, TD Velike Malence, TD Zakot Bukošek Trnje, TD Pišece, TD Sromlje, TD Globoko, TŠKD Črešnjice, TD Bizeljsko ter Fakulteta za turizem UM.

Strokovna komisija v sestavi Romana Baškovča, Jožeta Praha in Rudija Kosa si je ogledala vse stojnice in pokusila golaže ter ocenila, da je zmagovalni golaž skuhala ekipa TD Zakot-Bukošek-Trnje, najlepše okrašena stojnica pa je bila stojnica TD Velike Malence.

Ob stojnicah in odlični kulinariki v čast praznovanja občinskega praznika, ki sledi 28. oktobra, so obiskovalci lahko brezplačno raziskovali Vodovodni stolp in na delavnicah v organizaciji Posavskega muzeja Brežice spoznavali dediščino stolpa in legende o ljubezni z izdelavo papirnatih src. Animatorke iz ZPTM Brežice so poskrbele za poslikavo obraza in zeleno stražo, obiskovalci pa so si ogledali tudi urejeno kavarno in info pult v Centru za obiskovalce, ki se nahaja v paviljonu za Vodovodnim stolpom. V Centru   za obiskovalce, si posamezniki ali skupine lahko rezervirajo ogled Vodovodnega stolpa Brežice in Posavskega muzeja Brežice, preverijo lokalno turistično ponudbo Brežic in okolice ter izbirajo med spominki in izdelki lokalnih ponudnikov, med katerimi so tudi tisti, ki so vključeni v kolektivno blagovno znamko Brežice Selection.

Dogodek je imel tudi dobrodelni namen, ob podpori Krajevne skupnosti Artiče in Območno združenje Rdečega križa Brežice smo zbirali humanitarne prispevke za pomoč družini Črpič, ki je v letošnjem neurju izgubila dom. Zbrali smo 672,44 evrov, prav tako so se vse sodelujoče ekipe odločile, da se odrečejo delu sredstev in po 100 evrov namenijo za nov dom v neurju prizadete družine. Tako je bo s pomočjo občine nakazanih še 1.200 evrov za namen izgradnje novega doma.

V brežiški občini si težko predstavljamo praznovanje brez veselih zvokov pihalnih orkestrov – veseli in ponosni smo, da smo imeli na dogodku priložnost poslušati združene glasbenike Pihalnega orkestra Kapele in Gasilskega pihalnega orkestra Loče. Pridružile so se jim tudi Dobovske mažoretke s skupinama Junior in Senior.  Program pa so obogatili še plesalci in plesalke Plesnega društva Imani in Plesnega kluba Lukec.

Pred razglasitvijo rezultatov in pogostitvijo z golažem za vse obiskovalce so Dobovski rogisti nastopili z Zborom rogistov Opuzen iz sosednje Hrvaške. Dobovski rogisti delujejo kot sekcija Kulturnega društva Franc Bogovič Dobova in so v petek, 13. 10. 2023, s koncertom obeležili 30 let uspešnega delovanja. Ob tej priložnosti jim je župan podelil plaketo Občine Brežice v zahvalo in priznanje.

Županov golaž 23-87

Županov golaž 23-110

Županov golaž 23-105

Županov golaž 23-42

Županov golaž 23-32

Županov golaž 23-28

Županov golaž 23-72

Županov golaž 23-74

Županov golaž 23-57

Županov golaž 23-24